13.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialMiracolul lui Toni

Miracolul lui Toni

Fostul international Anton Dobos s-a refacut aproape complet dupa un accident grav de masina, in urma caruia i se acordau sub 10% sanse de supravietuire.

Ultima zi a lunii august a fost, cu siguranta, cea mai neagra de pana acum din viata unui fost mare fotbalist. Somnul catorva clujeni de pe Calea Turzii a fost spulberat de un zgomot puternic in jurul orei 03.20, cand o masina de teren s-a infipt intr-o autoutilitara parcata regulamentar pe marginea drumului. Cum nu prea trece luna fara sa fie inregistrat cel putin un accident pe "Dealul Feleacului", lumea nu a dat mare importanta acestui impact. soc insa, dupa numai cateva minute, cand s-a anuntat ca ranitul este nimeni altul decat fostul mare fotbalist Anton Dobos, atunci implicat si intr-o functie de conducere la echipa locala Universitatea Cluj. Toni, cum ii spun prietenii, se intorcea de la Targu Mures, unde isi vizitase cateva rude si, cu doar cateva minute inainte de a ajunge acasa, ochii, obositi, nu au mai putut sa-i raspunda la comenzi si s-au inchis. S-au deschis insa brusc, dupa numai cateva secunde, scuturati de o lovitura naprasnica.

 

Autoutilitara in care a intrat masina lui Dobos transporta niste tuburi de canalizare pentru o constructie de pe marginea drumului, iar paznicul acelui santier a chemat imediat echipajul medical. "Am auzit o bufnitura si, cand m-am uitat, am vazut masina pur si simplu infipta. Cred ca avea viteza foarte mare, pentru ca roata stanga fata a ajuns sub autocamion", a povestit cel care a vazut primul ce s-a intamplat. Dupa cateva minute se parea ca – desi partea din fata a masinii era facuta zob –  accidentul nu-l afectase prea tare pe fostul fotbalist, care a iesit pe propriile-i picioare din autoturism si a incercat sa le ofere detalii medicilor despre ce se intamplase.
Transportat insa la Unitatea de Primire Urgente nr. 1, Toni a incetat dintr-o data sa mai vorbeasca. Ochii vinovati de producerea accidentului i-au mai facut inca o data "figura", s-au dat peste cap, iar doctorii au inteles imediat ca starea lui Dobos de dupa accident fusese doar un foc de paie. Efectele zguduiturii, care s-a produs la aproximativ 100 de kilometri pe ora, au inceput sa se faca simtite, astfel ca toate analizele posibile si imposibile i-au fost efectuate fostului international. In urma analizelor i s-a descoperit o tumoare pe creier si acesta a fost momentul in care toata lumea banuia ca medicii cu care Dobos a vorbit imediat dupa accident au fost ultimele persoane care l-au vazut pe fotbalist in viata.
Dupa ce a fost transportat la Clinica de Neurochirurgie, seful acesteia, doctorul stefan Florian, l-a operat de urgenta si, chiar daca tumoarea i-a fost extirpata, cel care a strans 23 de prezente la nationala Romaniei si a jucat peste 200 de meciuri in Divizia A era la granita dintre viata si moarte. "Starea sa este foarte grava, iar sansele de supravietuire sunt rezervate, sub 10%", a sunat declaratia doctorului Florian, care i-a facut pe Alpar Meszaros, fostul antrenor al Universitatii, pe Dorinel Munteanu, actualul tehnician al "sepcilor rosii" si, mai ales, pe Daniel Prodan, fostul coleg din apararea Stelei si a echipei nationale, sa izbucneasca in lacrimi, in curtea spitalului din Cluj.

"Organismul sau a reactionat miraculos"
Fundas de fier la vremea lui, Anton Dobos si-a spus ca nu este momentul, la doar 42 de ani, sa paraseasca lumea in care mai are atatea de aratat si demonstrat. S-a incapatanat sa lupte pentru viata lui, iar cu ambitia sa, laolalta cu organismul calit in atatia ani de sport, a reusit sa indeparteze definitiv moartea care, la un moment dat, ajunsese la doar cateva minute de el, atatea cat mai avea si Toni pana la a opri, de buna voie, blestemata de masina care i-a provocat atatea necazuri. Dupa doar cateva ore de la operatie, fostul fotbalist, nascut in localitatea mureseana Sarmasu, s-a mai nascut inca o data in spitalul din Cluj.

A reusit sa invinga nu doar moartea, ci si coma. Era inca inconstient, un lucru normal pentru timpul scurt trecut de la operatie. Cu fiecare zi ce trecea insa, Dobos isi revenea putin cate putin si totul incepea sa devina din ce in ce mai clar. Va iesi invingator din cel mai greu meci al carierei sale. Dupa aproximativ o saptamana, nu mai era nici o indoiala. "Au trecut noua zile de la operatie, iar diferenta dintre atunci si acum este ca de la cer la pamant. Din acest motiv am hotarat sa-l transferam de la Terapie Intensiva intr-un salon normal. Este in afara oricarui pericol. Organismul sau a reactionat chiar miraculos pot sa spun, dupa tot ce s-a intamplat", a spus stefan Florian, pana la urma cel care l-a readus pe Toni in aceasta lume.
Dupa exact 23 de zile de la operatie, luni, acesta a parasit clinica din Cluj si, timp de sapte zile, va sta la Spitalul Elias din Bucuresti, acolo unde va continua recuperarea care l-ar putea readuce in apropierea lumii fotbalului. Pentru ca asta este viata lui si nici macar un camion nu i-o poate lua.

» Cum un necaz nu vine niciodata singur, cu aproximativ o luna si jumatate inainte de aceasta intamplare Dobos se afla in America, acolo unde l-a dus pe fiul sau, bolnav, pentru un consult la o clinica specializata. Acum insa, sotia, Georgiana, care a ajuns cu ochii in lacrimi la spital, mai avea inca o problema pe cap. Probabil cea mai mare. Nimeni nu avea curajul sa-i spuna ca jumatatea sa s-ar putea sa nu se mai trezeasca niciodata.

Cele mai citite

Studiu: Disponibilizările la nivel global în scădere în 2024, dar îngrijorarea privind epuizarea angajaților crește

Potrivit unui studiu realizat de compania de outplacement LHH, 73% dintre liderii de resurse umane la nivel global iau în considerare sau efectuează disponibilizări...

Top 10 cele mai mari bănci după active în S1/2024: Banca Transilvania, BCR şi CEC Bank domină clasamentul

În primul semestru din 2024, sectorul bancar românesc a înregistrat o creștere semnificativă a activelor, majoritatea instituțiilor din top 10 raportând avansuri considerabile comparativ...

Putin a semnat un nou decret de încorporări în armată. Câți cetățeni ruși vor fi chemați obligatoriu

Vladimir Putin a semnat un decret pentru a doua serie de încorporări în armată în anul 2024. Aproximativ 133.000 de cetățeni cu vârste cuprinse...
Ultima oră
Pe aceeași temă