Ministrul afacerilor externe Teodor Baconschi conduce, începând de luni, delegaţia României care va participa la dezbaterile politice generale ale Adunării Generale a ONU, punctul de maxim interes la această a 66-a sesiune fiind cererea palestinienilor de a fi recunoscuţi ca stat, relatează NewsIn.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anunţat oficial vineri că la Adunarea Generală a ONU va cere aderarea Palestinei la Naţiunile Unite, ceea ce creează premisele unor confruntări diplomatice cu Israelul şi SUA.
„Vom merge la Naţiunile Unite pentru a ne cere dreptul legitim, obţinerea pentru Palestina a calităţii de membru cu drepturi depline în această organizaţie”, a anunţat Abbas într-un discurs televizat, în care a spus că va solicita un vot pe această temă în Consiliul de Securitate al ONU.
Atât Israelul, cât şi Statele Unite se opun însă unui astfel de demers, pe motiv că un stat palestinian poate fi creat numai prin negocieri directe, iar Washingtonul a anunţat deja că îşi va exercita dreptul de veto în Consiliul de Securitate pe tema recunoaşterii statului palestinian.
România, care a recunoscut statul palestinian în 1988, are o poziţie similară cu cea a SUA – un stat viabil se poate clădi doar prin negocieri directe între părţi. De altfel, ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a declarat vineri pentru Associated Press că România se va abţine de la votul privind statul palestinian, la Adunarea Generală a ONU.
Presa israeliană menţionase deja această ipoteză încă de la vizita pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut-o în România în luna iulie.
Teodor Baconschi a mai declarat pentru AP că nu există un consens între cele 27 de state UE pe tema statului palestinian, însă, dacă se va degaja un astfel de consens, România se va plia acestei decizii comune.