11.7 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăSpecialMinistrul Sanatatii vrea sa exporte in Ungaria pacientii romani

Ministrul Sanatatii vrea sa exporte in Ungaria pacientii romani

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, vrea sa-i trimita pe romani la tratamente in Ungaria. El a explicat, la Arad, ca doreste realizarea unei strategii comune in domeniul sanatatii intre zona de vest a Romaniei si estul Ungariei.

Ministrul Attila Cseke a spus ca romanii din vestul tarii oricum merg la spitalele din Ungaria, in domeniile unde exista specialisti mai buni ca in Romania. Ideea sa poate fi pusa in aplicare fara probleme, mai ales ca in curand si Romania va intra in spatiul Schengen, iar granitele vor fi inexistente. Desigur, in domeniile unde sunt in Romania specialisti mai buni, bolnavii din Ungaria vor veni la tratamente la noi in tara. Astfel, Ministerul Sanatatii va investi acolo unde exista performanta. "Avem in vedere sa cream o strategie comuna in domeniul sanitar cu autoritatile din Ungaria, pe termen mediu si lung. Pentru ca, daca la Arad exista o specializare foarte buna, nu e sigur ca ea trebuie sa mai existe si in Ungaria, la Mako sau Szeged, mai ales dupa ce vom intra in spatiul Schengen. si invers este valabil. In prezent, foarte multi cetateni romani pleaca in strainatate, ceea ce ma determina sa cred ca o strategie comuna de dezvoltare a serviciilor medicale este binevenita.

 

Poate sunt unele domenii in care noi suntem mai buni si ar putea sa vina bolnavii din Ungaria sa se trateze la noi", a declarat Attila Cseke. O serie de medici romani spun ca initiativa ar putea fi o lectie pentru spitalele romanesti, deoarece in Ungaria de multe ori spitalizarea costa mai putin ca in Romania, aparatura este mai moderna, iar bolnavul nu sta cu saptamanile in spital pentru ca nu beneficiaza de medicatia adecvata.
Pe de alta parte, senatorul serban Radulescu, profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj si membru al Comisiei de sanatate din Camera Superioara a Parlamentului, spune ca "ar trebui, in primul rand, sa rezolvam problemele sistemului sanitar din Romania. Abia atunci cand spitalele noastre vor fi dotate la un nivel care sa le permita sa fie competitive in raport cu spitalele din celelalte tari din UE vom putea dezvolta un astfel de parteneriat".

Specialistii din domeniul sanitar spun ca nu exista un mecanism de decontare pentru tratamentul pacientilor ungari in Romania si pentru cel al romanilor in Ungaria. "Exista doar sistemul european, valabil pentru toate tarile Uniunii. Dar nimeni nu impiedica autoritatile din Romania si din Ungaria sa creeze un mecanism care sa respecte regulile europene si sa simplifice procedurile birocratice care privesc strict cele doua state", a mai spus prof. serban Radulescu. In prezent, pacientii romani trebuie sa plateasca din banii lor tratamentele primite in spitalele din alte tari din Uniunea Europeana. Ei pot beneficia de subventionarea tratamentului de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate doar daca ingrijirile medicale cu pricina sunt imposibil de oferit in Romania. De asemenea, in cazul urgentelor medicale, costul tratamentului este decontat de societatile de asigurare privata, daca pacientul are o astfel de asigurare, ori de Casa de Asigurari. De obicei insa, in ultimul caz, pacientul plateste tratamentul, apoi cere restituirea banilor.

Cele mai citite

Secretul confortului termic: Cum să aerisești corect caloriferul

Aerisirea caloriferului te ajută șă economisești bani la facturi și să ai mai multă căldură în casă Pentru o funcționare eficientă a centralei termice și...

Acord între România și Serbia pentru înființarea unor institute culturale

Executivul a aprobat, miercuri, prin memorandum, începerea negocierilor pentru un acord între Guvernul de la Bucureşti şi cel de la Belgrad în vederea înfiinţării...

Rezultate Liga Campionilor: FC Barcelona-Bayern Munchen 4-1/Manchester City- Sparta Praga 5-0

FC Barcelona a învins-o pe Bayern Munchen cu 4-1, miercuri seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a treia a Ligii Campionilor la...
Ultima oră
Pe aceeași temă