0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialMinistrul român de externe cere Rusiei să renunţe la stilul Războiului Rece

Ministrul român de externe cere Rusiei să renunţe la stilul Războiului Rece

Ministrul român de externe cere Rusiei să renunţe la stilul Războiului Rece,scrie La Libre Belgique în deschiderea unui interviu cu Teodor Baconschi, în care i-a solicitat un comentariu la afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la neîncrederea reciprocă din relaţiile cu Moscova, scrie NewsIn.

Preşedintele Traian Băsescu declara la sfârşitul lunii trecute, într-un interviu pentru România Liberă, că percepe o „oarecare ostilitate” a Rusiei faţă de România, manifestată ori de câte ori are ocazia şi generată de neîncredere, şi spunea că nici România nu se simte confortabil cu trupe ale Federaţiei Ruse „lângă graniţa noastră, în Transnistria”.

Întrebat când va deveni Rusia prietena României, Traian Băsescu a răspuns că „oricând va respecta şi interesele României”, precizând că, în ceea ce-l priveşte, „funcţionează încă neîncrederea” în relaţia cu Rusia, dar, a adaugat preşedintele, „acelaşi sentiment” este şi la Moscova. „Cred că nici la Moscova nu este mai multă încredere decât încrederea care este la Bucureşti faţă de Moscova”, a spus şeful statului. Rusia are „o oarecare ostilitate, care îi vine din propria neîncredere şi care se manifestă ori de câte ori are ocazia”, a afirmat preşedintele român.

Solicitat în interviul pentru La Libre Belgique să comenteze declaraţiile preşedintelui Băsescu, Teodor Baconschi a explicat că „nu este vorba nici despre teamă, nici despre încredere” în relaţia bilaterală, ci „despre fondarea unei noii relaţii între SUA şi Rusia, precum şi între UE şi Rusia, bazată pe valori împărtăşite ale democraţiei şi transparenţei”.

Ministrul Baconschi a reluat, în acest context, spusele preşedintelui şi a spus că cel mai bun test pentru Rusia în ceea ce priveşte bunele intenţii de a construi noi relaţii cu SUA şi UE ar fi ca Moscova să contribuie la rezolvarea conflictului din Transnistria. „A avea trupe ruse în secolul XXI la mai puţin de 200 de kilometri de frontiera estică a Uniunii şi a NATO este un anacronism care ne face să ne întrebăm, în numele raţiunii, la ce bun? Faţă de ce ameninţări protejează aceste trupe Rusia?”, a declarat Teodor Baconschi pentru La Libre Belgique.

El a dat asigurări, pe de altă parte, că Rusia nu are niciun motiv să se simtă ameninţată. „Este în interesul celor doi parteneri, Rusia şi UE, să renunţe la stilul şi consecinţele Războiului Rece”, a subliniat ministrul român de externe.

Cele mai citite

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...

Bosch anunță concedieri masive: 5.500 de posturi vor fi eliminate la nivel global

Bosch, unul dintre cei mai mari furnizori pentru industria auto europeană, a dezvăluit planuri de reducere a 5.500 de locuri de muncă la nivel...

Furtuna Bert a alertat autoritățile din Regatul Unit şi Irlanda

Sosirea furtunii Bert a pus în alertă autorităţile din Regatul Unit şi Irlanda din cauza ploilor abundente, vântului şi căderilor de zăpadă aduse de...
Ultima oră
Pe aceeași temă