5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialMinistrul Nica pedepseste 91 de politisti din Capitala

Ministrul Nica pedepseste 91 de politisti din Capitala

» Ministrul de Interne spune ca de doi ani Politia Capitalei nu isi mai face treaba pe strazi, iar infractorii au ajuns sa detina controlul. 23 de sefi sunt cercetati disciplinar si alti 68 au fost sanctionati. De azi vor sari din schema si aproape 80 de sefi din IGPR.

» Un specialist in politici publice vede altfel lucrurile: ce face Nica este un simplu exercitiu de imagine, cu o politie nereformata din 1989, corupta, in care, "daca tragi de un fir, cade un intreg castel de carti".

Dan Nica, ministrul PSD al Internelor, a declarat ca de doi ani la Politia Capitalei "nu a mai existat o conducere care sa impuna un sentiment de ordine si, mai ales, de control. S-a ajuns in situatii cu totul inacceptabile". Recent, seful acestei institutii, chestorul-sef Marian Tutilescu, a fost schimbat din functie dupa sase ani si trimis director la Permise si Inmatriculari Auto. Declaratia lui Nica contrazice schimbul amabil de replici de atunci, cand atat ministrul, cat si Tutilescu au declarat ca schimbarea nu a fost o pedeapsa, ci ar fi survenit la cererea chestorului. Dan Nica le-a transmis, intr-o emisiune televizata, un mesaj taios politistilor: "Faceti-va treaba, pentru ca romanii se uita cu mare atentie la ce face Politia Capitalei. Aveti oameni, sunt aproape 7.000 de politisti in Capitala, si aveti posibilitatea sa faceti ordine si sa delimitati clar cine detine controlul in strada, politistii sau infractorii".

Ieri, concluziile unei anchete a Corpului de Control al ministerului au scos la iveala ca politistii sunt ineficienti, au scapat de sub control gastile si grupurile de cartier, nu au informatii suficiente despre actiunile miscarilor criminale si nu sunt in stare sa gaseasca faptasii intr-un numar tot mai mare de dosare, conform PRO TV. In urma acestei anchete, 23 de sefi din sectiile de politie bucurestene sunt cercetati disciplinar, iar 68 de ofiteri au fost sanctionati pentru ca nu si-au facut treaba.
Tot ieri, Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a anuntat o ampla restructurare in urma careia, de astazi, 80 de posturi de conducere sunt desfiintate si peste 400 de posturi din IGPR sunt redistribuite catre Politia Capitalei si Politia Ilfov. In noua structura a IGPR nu va mai exista nici un post de director general, vor fi cu 48% mai putini directori, cu 34% mai putini directori adjuncti, iar 51 de sefi de servicii vor pleca. Aceste schimbari fara precedent fac parte din "procesul de descentralizare si transfer a activitatilor executive catre unitatile teritoriale de politie", conform IGPR.

Aceasta aparenta curatenie provocata de ministrul Nica in propria ograda este considerata de Adrian Moraru, director adjunct al Institutului de Politici Publice, drept "praf in ochi. Aceste masuri de imagine nu vor rezolva niciodata problemele. Nu exista si nu a existat vreodata decizia politica de a taia in carne vie la politie". Specialistul in politici publice vede Politia Romana ca pe un mamut intrat in stare de putrefactie: "Este una dintre structurile cele mai nereformate din Romania. Politia e la fel ca inainte de 1989. Daca inainte mai existau si oameni idealisti care intrau in politie, generatiile care au urmat au constat in cohorte intregi de fripturisti si spagari, pe care nu ii intereseaza sa prinda pe cineva, ci doar sa parvina". Moraru considera ca exista in prezent putini politisti care s-au apucat de meserie "dintr-un spirit de justitie sau dintr-o dorinta de a fi de partea legii". Cei mai multi sunt preocupati sa raporteze ca in tura lor nu s-a intamplat nimic deosebit si sa tolereze pe bani infractiunile.

O restructurare reala a politiei este aproape imposibila peste noapte, crede Moraru: "Daca tragi de un fir, cade un castel de carti. Coruptia este generalizata si cum sa-i pui capat daca atunci cand prinzi pe unul, el va spune: «Bine, sefule, dar nu m-ai pus tu sa fac asa?". Specialistul spune ca fara masuri politice reale nu se poate face nimic si da exemplu restructurarea politiei din New York, unde primarul Rudolph Giuliani a decretat "toleranta zero" la orice incalcare a legii, cat de mica. Atunci, in America s-a nascut o noua specie de politist – "scriitorul de amenzi", antrenat special pentru a bate strazile si a pentru sanctiona orice neregula. "Daca un politist care chiar vrea sa aplice legea s-ar plimba din Piata Unirii pana la Piata Victoriei, ar umple dube si carnete intregi de amenzi intr-o ora", spune Adrian Moraru.

Cele mai citite

1.000 de zile de război pe scară largă între Rusia și Ucraina

Pe clădirile UE au fost proiectate imagini cu steaguri ucrainene, un omagiu adus apărătorilor țării Liderii, oficialii și diplomații occidentali au marcat cele 1.000 de...

Macron apreciază decizia lui Biden de a lăsa Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia

Președintele francez a spus că mișcarea a fost un răspuns la desfășurarea de soldați nord-coreeni Președintele francez Emmanuel Macron a salutat decizia președintelui american Joe...

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă