12.2 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăSpecialMinistrul Miclea declara razboi facultatilor-fantoma

Ministrul Miclea declara razboi facultatilor-fantoma

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, declara razboi baronilor din universitati. Demnitarul, el insusi profesor la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, recunoaste ca specializarile oferite de institutiile de invatamant superior din tara noastra nu corespund cu cele din Uniunea Europeana ori din Statele Unite ale Americii. Potrivit lui Miclea, multe dintre cursurile universitare sunt stabilite in functie de influenta profesorilor, si nu dupa calitatea sau importanta acestora. Astfel, ministrul a anuntat ca va infiinta o Agentie Nationala pentru Calificarile din Invatamantul Superior, care va avea tocmai rolul sa elimine aceste situatii. „Proiectul agentiei este deja la mine in geanta si va fi definitivat in zilele urmatoare”, a declarat, la Cluj-Napoca, Mircea Miclea. El a spus ca a obtinut pentru inceput alocarea unui milion de euro in vederea finantarii activitatii acestei noi structuri.
Pe de alta parte, ministrul Educatiei a anuntat ca va sprijini invatamantul din mediul rural. El a afirmat ca anul acesta vor ajunge in bibliotecile de la sate 1,2 milioane de carti scolare. Deja au fost cumparate un milion de volume. De asemenea, demnitarul a spus ca in urma renegocierii contractului guvernamental cu compania „Siveco”, furnizoarea de calculatoare pentru scoli, MEC a obtinut in plus 600 de retele de calculatoare, care vor cuprinde intre 10 si 25 de ordinatoare. Toate aceste retele vor fi instalate in unitatile de invatamant de la tara. Totodata, Mircea Miclea a promis ca pana in iunie 2008 in toate scolile din centrele de comuna vor exista retele de calculatoare conectate la Internet. Proiectul va costa 92 de milioane de euro. Pentru ca viteza de navigare pe Internet sa creasca sensibil, Ministerul Educatiei a semnat un protocol cu cel al Transporturilor, prin care scolile vor capata acces la reteaua de 3.600 de kilometri de fibra optica. Miclea a estimat ca astfel traficul prin reteaua scolara „RoEduNet” ar putea creste de 100 de ori.

Granturi si credite pentru scoli

Un alt program urmareste incurajarea scolilor sa dezvolte proiecte cu autoritatile locale. Astfel, 200 de unitati de invatamant vor primi de la MEC granturi in valoare de 7.000 de euro pentru dezvoltarea unor astfel de proiecte. Exista si un program Phare, in valoare de 4,5 milioane de euro, care vizeaza pregatirea profesorilor. In primul rand, potrivit lui Miclea, cadrele didactice vor trebui obligatoriu sa stie sa foloseasca retelele de calculatoare. Ei vor fi ajutati de administratori de sistem care vor avea in grija mai multe scoli fiecare. Demnitarul este nemultumit de modul in care sunt folosite retelele de calculatoare existente si a adaugat ca de anul viitor scolile si liceele vor fi obligate sa utilizeze aceste retele minimum cate opt ore pe zi. Angajatii ministerului vor monitoriza functionarea acestor retele.

Universitati cu probleme

Daca pentru scolile de la tara se anunta zile mai bune, pentru multe institutii de invatamant superior vin vremuri complicate. Agentia Nationala pentru Asigurarea Calitatii in Invatamant, din subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii, a inceput o serie de controale care au scos la iveala faptul ca lucrurile sunt departe de a fi asa de bune cum se arata in rapoartele facute de conducerile universitatilor. De pilda, Mircea Miclea a mentionat ca membrii comisiilor de control au gasit probleme la universitatile din Galati si din Sibiu. Astfel, la Galati, aproape toti angajatii institutiei erau profesori universitari, iar asistentii lor erau in numar extrem de mic. In plus, o multime de cadre didactice cumulau cate un numar impresionant de norme, ceea ce inseamna ca incasau bani seriosi ca sa tina cursuri ce ar fi putut sa fie sustinute de alti specialisti, poate mai buni in anumite domenii.
Pentru universitatile cu probleme, conducerea MEC a decis reducerea fondurilor oferite de la buget. Lucrurile se vor complica si mai mult deoarece Mircea Miclea si noua Agentie pentru Calificari va crea un Registru National al Calificarii, care va include definitiile clare a ceea ce trebuie sa stie un student care trece printr-o facultate. Aceasta inseamna ca vor disparea facultatile-fantoma, profilate pe productia de someri cu diploma.
Calificarile vor fi stabilite de catre reprezentantii facultatilor, cei ai agentilor economici care ii angajeaza pe absolventi, precum si de reprezentantii organizatiilor profesionale din diferite domenii de activitate. De asemenea, aceste calificari vor trebui sa fie conforme cu cele stabilite la nivel european, pentru ca diplomele din Romania sa aiba exact aceeasi valoare ca si cele emise oriunde altundeva in Uniunea Europeana.

Cele mai citite

Barcelona refuză o ofertă de 250 de milioane de euro pentru Lamine Yamal!

Președintele clubului FC Barcelona, Joan Laporta, a confirmat că a respins o ofertă impresionantă de 250 de milioane de euro pentru tânărul jucător Lamine...

Ana Bogdan, eliminată în sferturi la Osaka, după ce a câștigat primul set

Ana Bogdan a ratat calificarea în semifinalele turneului WTA 250 de la Osaka, deși a câștigat primul set împotriva olandezei Suzan Lamens, scor 6-4,...

Uniunea Europeană a Studenților protestează împotriva propunerii de reducere a fondurilor europene pentru programul Erasmus +

Consiliul Uniunii Europene și-a publicat poziția privind bugetul Uniunii Europene pentru 2025, propunând mai multe reduceri, inclusiv o reducere semnificativă de aproape 295 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă