5 C
București
marți, 17 decembrie 2024
AcasăSpecialMinistrul Justitiei NU vrea sa spuna daca Drilea face parte din comisia...

Ministrul Justitiei NU vrea sa spuna daca Drilea face parte din comisia care va participa la alegerea procurorului general si a sefului DNA

Surse judiciare spun ca celebrul- de acum- procuror Marian Drilea, autorul interceptarilor din dosarul fostului sef ANAF Sorin Blejnar, ar fi membru in comisia de examinare a candidatilor la functiile de procuror general si procuror sef al DNA.

 Din componeneta comisiei ar trebui sa faca parte un procuror de la DNA, unul de la Parchetul General, un altul specialist in management, precum si un psiholog. Seful comisiei este ministrul Justitiei, care decide pe cine nominalizeaza pentru cele doua functii. In  concurs au ramas 11 procurori, iar majoritatea dintre ei au declarat presei ca este normal ca Parchetul sa fie subordonat Parlamentului, ca de altfel si CSM-ul; cu alte cuvinte li se pare normala subordonarea puterii judecatoresti. 

Intervievarea candidatilor a inceput la ora 10,00, iar ministrul a secretizat procedura, desi Comisia Europeana a cerut transparentizare totala pentru a se putea compara prestatiiile candidatilor.

Ministrul Justitiei Mona Pivniceru NU a vrut sa ne confirme sau sa ne innfirme daca Drilea face parte din comisie, desi i-am trimis intrebarea si in scris, prin sms. Biroul de presa ne-a anuntat ca numele membrilor comisiei vor fi cunoscute abia la finalizarea interviurilor.

 

Ce a cerut Comisia Europeana Monei Pivniceru

„Comisia consideră că procedurile de selecţie trebuie să fie credibile şi complet transparente pentru a convinge cei mai bun candidaţi să-şi depună candidatura. Asta înseamnă că procesul de selecţie trebuie să fie  COMPLET TRANSPARENT SI PUBLIC, INCLUZAND INTERVIURI, STABILIREA UNOR CRITERII CLARE, implicarea conducerii actuale a Ministerului Public şi a DNA în alegerea comisiei de selecţie şi o perioadă rezonabilă de timp pentru derularea procesului” preciza Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene, intr-o scrisoare adresata Monei Pivniceru.

 Interviurile, numele membrilor comisiei si criteriile de selectie SUNT SECRETIZATE de Mona Pivniceru.

 

Mentionam ca daca informatia cu participarea lui Drilea in comisia de examinare se confirma, va provoca un scandal monstruos deoarece a fost cooptat un magistrat care NU corespunde cerin telor de moralitate/integritate deoarece a fost cercetat pentru fals si uz de fals, el fiind suspectat de falsificarea unor documente ale unui serviciu secret. De asemenea, el a fost cercetat pentru ca a facut public dosarul lui Blejnar inainte de a-l trimite la instanta de judecata si a pastrat inregistrari de convorbiri al presedintelui CSAT Traian Basescu , desi nu contineau nici un indiciu infractioanal, ci doar strategii – secrete de stat- de recuperare a unor creante ale statului, intre care o creanta de 600 de milioane de dolari de la o firma din strainatate.

Raspunsul  Ministerului Justitiei

Dupa aparitia articolului in RL, biroul de presa al institutiei ne-a trimis urmatorul raspuns

Componenţa nominală a comisiii va fi anunţată public doar după susţinerea interviului de către procurorii care vor depune candidaturi pentru funcţiile sus-amintite.

Menţionăm că într-o modalitate similară procedează şi Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la comisiile de concurs sau examen numite de plenul CSM.

În acest moment putem preciza că cei trei procurori din cadrul comisiei au fost aleşi de pe listele de formatori ale INM”.

Formatori ai Institutului National al Magistraturii pot fi magistratii -judecatori si procurori – de la orice instanta din tara. 

Precizam ca toate interviurile de la concursurile de promovare organizate de CSM sunt TRANSMISE in DIRECT, in sistem online, adica transparenta e totala ( NU secretizate, ca la Ministerul Justitiei). 

UPDATE

Biroul Ministerului Justitiei a revenit la ora 12,30 cu precizarea „Procurorul menţionat de dumneavoastră ( adica Marian Drilea-nn) nu face parte din comisie”.

Cunoasterea membrilor comisiei de examinare este foarte importanta pentru a se supune dezbaterii publice  activitatea stiintifica a acestora,  rezultatele lor, precum si conduita lor (daca au fost actori in scandaluri publice, daca au fost cercetati fie pentru infractiuni, fie pentru incalcari ale deontologiei profesionale)

UPDATE 2

Unul dintre candidatii care au fost deja intervievati de echipa condusa de ministrul Mona Pivniceru ne-a dat numele celor trei procurori care fac parte din comisia de examinare. Acestia sunt : Viorel Cerbu ( adjunct de sef de sectie DNA), Dragos Dumitru, procuror de Inalta Curte, fost adjunct al Institututului National al Magistraturii si  colonelul magistrat Nelu Ciobanu, seful Parchetului Curtii Militare de Apel. Opinia lor fata de candidati este consultativa, Mona Pivniceru nefiind obligata sa le ia in considerare notele.

RL a consultat un specialist care ii cunoaste bine pe cei trei porocurori. Potrivit acestuia, Viorel Cerbu este un excelent profesiont, cu rechizitorii la activ si cu condamnari definitive obtinute la instante. Merita sa fie chiar el sef al DNA, dar n-a cvrut sa candideze.Dragos Dumitru „este de nivel mediu, neutru de obicei”.

Spre deosebire de cei doi, NELU CIOBANU ” este apropiat de ministrul Mona Pivniceru, de Viorica Costiniu ( fost presedinte AMR, prietena actualului ministru al Justitiei, cu sotul judecat pentru coruptie si condamnat de prima instanta), face parte din grupul proccurorilor  George Balan si Marcel sampetru (membru suspendat al CSM, respectiv consilier CSM acuzati de coruptie). La inceput, chiar a vrut el functia de procuror general, propunand desfiintarea si apoi  DNA cu DIICOT ca principala strategie; n-a facut nici un rechizitoriu notabil, a alergat mereu dupa functii”

Cele mai citite

Donald Trump spune că va dura 100 de ani pentru a reconstrui orașele ucrainene

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că va dura 100 de ani pentru a reconstrui orașele din Ucraina distruse în timpul războiului....

Israelul amenințat de o rachetă lansată din Yemen

Armata israeliană a anunţat luni că în centrul ţării au sunat sirene de avertizare după lansarea unei rachete din Yemen, care a fost interceptată...

Un subofițer al SPP s-a sinucis cu arma din dotare înainte de a-și termina tura

Un subofiţer al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) s-a sinucis, luni, cu arma din dotare, înainte de a ieşi din tură. El avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă