12.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialMinistrul Constantin Niţă încearcă să pună mâna pe toate companiile energetice

Ministrul Constantin Niţă încearcă să pună mâna pe toate companiile energetice

Activitatea de privatizare în domeniul companiilor energetice, precum şi monitorizarea post-privatizare a acestor companii va deveni responsabilitatea unui nou înfiinţat Departament pentru Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului (DPAPS), subordonat minis-trului Economiei, Constantin Niţă.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul de internet al Ministerului Economiei, DPAPS se înfiinţează prin reorganizarea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi prin preluarea atribuţiilor în domeniul privatizării deţinute în prezent de către Departamentul de Energie, condus în prezent de Răzvan Nicolescu.

DPAPS se va ocupa în special de administrarea restructurarea sau lichidarea companiilor energetice aflate în proces de privatizare, de monitorizarea postprivatizare a îndeplinirii clauzelor din contractele de vânzare-cumpărare de acţiuni în cadrul proceselor de privatizare, va derula activităţi de atragere a investiţiilor sau de restructurare şi lichidare a agenţilor economici aflaţi în portofoliul Ministerului Economiei şi va implementa mecanismul de alocare tranzitorie cu titlul gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. DPAPS va gestiona planul naţional de investiţii în domeniul energetic şi va putea înfiinţa companii a căror activitate este legată de obiectul său de activitate.

Departament, cu personal de la OPSPI şi Energie

Personalul va proveni atât de la OPSPI cât şi de la Departamentul de Energie, iar în termen de 45 de zile de la adoptarea ordonanţei de urgenţă se va stabili exact modul de funcţionare al DPAPS.

Potrivit notei de fundamentare prezentate de Ministerul Economiei, înfiinţarea DPAPS este impusă de faptul că în cadrul Ministerului Economiei există două entităţi cu atribuţii în domeniul privatizării, anume OPSPI, dar şi Direcţia de privatizare din Departamentul Energiei.

DPAPS va putea derula procesul de pregătire şi realizare a privatizării unor operatori aflaţi în portofoliul altor ministere, instituţii publice, structuri sau autorităţi publice”, prevede nota de fundamentare. “Societăţile şi companiile naţionale, precum şi celelalte societăţi pentru care Ministerul Economiei exercită atribuţii ce decurg din calitatea de acţionar al statului vor vărsa dividendele cuvenite Ministerului Economiei, în contul DPAPS”, se arată în acelaşi document.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

SUA dezaprobă decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU

Departamentul de Stat al SUA a criticat decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU. Decizia are legătură cu...

Suceava: O femeie a fost strivită de un copac tăiat de angajații Primăriei

Incident şocant la Suceava: o angajată DGASPC a ajuns la spital cu fracturi la picioare şi lovituri la cap, după ce un copac tăiat...

Prințesa Kate Middleton a îmbrățișat o adolescentă bolnavă de cancer

Palatul Kensington a publicat miercuri imagini cu prinţul William şi soţia sa Kate care s-au întâlnit cu Liz Hatton, o adolescentă bolnavă de cancer,...
Ultima oră
Pe aceeași temă