Subprefectul judetului Constanta, democratul Adrian Nicolaescu, se poate declara multumit. A reusit sa-si puna intr-o lumina proasta colegul de partid, nimeni altul decat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.
Cel putin pana acum nu am mai auzit sa se fi inregistrat astfel de situatii. Este adevarat ca si mai-marele ministerului care pastoreste activitatea din administratie are partea sa de vina: aceea de a fi inghitit, ca pelicanul, tot ce i-a sevit mai micul reprezentant al Guvernului in teritoriu, care a vrut sa le demonstreze tuturor de ce e in stare. Numai ca, dupa toate demersurile, Adrian Nicolaescu a iesit cam… sifonat. Ceea ce si-a propus nu s-a realizat. Claudiu Palaz va fi mentinut in functia de secretar general al Institutiei Prefectului, exact ceea ce Nicolaescu nu dorea sa se intample.
Instanta a decis
Luna trecuta, subrefectul Adrian Nicolaescu a dorit sa arate ca este un expert al manevrelor subtile, motiv pentru care a pus in practica un scenariu al carui rezultat a fost imprevizibil chiar si pentru el. Nicolaescu a cerut punerea in aplicare a sentintei prin care si-a recastigat drepturile de a fi repus pe functie si cele banasti aferente perioadei cat nu a mai fost secretar general al Prefecturii Constanta. Pentru aplicarea primei parti a sentintei a fost necesara implicarea, cu varf si indesat, a conducerii Ministerului Administratiei si Internelor. Pe 15 iunie, Nicolaescu a anuntat ca renunta la fotoliul de secretar general, data fiind apartenenta la un partid politic, situatie incompatibila cu statutul de functionar public, si a ramas sa presteze in calitate de subprefect al judetului.
Pentru ca Nicolaescu sa fie reasezat pe scaunul secretarului general, trebuia dat jos ocupantul, Claudiu Palaz, intrat in preaviz. Toate operatiunile legate de punerea in aplicare a hotararii instantei au fost sustinute, cu acte in regula, de ministrul Vasile Blaga, care a semnat ordine pentru fiecare etapa. Claudiu Palaz a solicitat, pe 14 iunie, Curtii de Apel Constanta sa rezolve situatia.
Ordin la… ordin
Curtea de Apel, dupa ce a verificat documentele depuse la dosar, a emis certificatul prin care comunica ca dispune suspendarea ordinelor emise de Ministerul Administratiei si Internelor. Desi ar fi putut sa formuleze recurs in termen de cinci zile de la adoptarea hotararii, nici unul dintre parati – MAI si Adrian Nicolaescu – nu s-a folosit de acest drept. In consecinta, Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, a semnat ordinul prin care revoca ordinele date anterior. Ce a urmarit Adrian Nicolaescu prin toate demersurile sale este greu de spus. A reusit, in schimb, sa bulverseze activitatea unei institutii de cea mai mare importanta pentru un judet, cea a Institutiei Prefectului. Din 15 iunie, din institutie nu a mai iesit nici un document care ar fi trebuit sa poarte aviz de legalitate. Mai este vorba si de apostilele aplicate pe documentele necesare romanilor peste granitele tarii, pentru semnarea carora s-a gasit o solutie de compromis. Adrian Nicolaescu ar fi trebuit sa gandeasca de doua ori, nu numai o singura data, inainte de a pune in practica actiunile prin care a vrut, in mod public, sa i se faca dreptate. Ramane de vazut care va fi atitudinea fata de „colegul” de serviciu cu care s-a tot razboit in… documente. Prefectura este un mecanism care trebuie sa functioneze in baza legii, nu in functie de simpatiile si antipatiile unora sau altora dintre angajatii statului.