6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialMinistrul analist al Agriculturii

Ministrul analist al Agriculturii

Guvernul tehnocrat numit de președintele Klaus Iohannis cu voturile reformatorului PSD Liviu Dragnea e menit să readucă speranța în rândul românilor care au încetat să mai creadă în politicieni și care au ieșit în stradă cu zecile de mii pentru a-și striga disperarea. Majoritatea miniștrilor din noul cabinet etalează cv-uri stufoase, în care e musai să existe o cât de mică experiență la Bruxelles, suficient de mică încât să închidă gura celor care ar vrea să critice ceva.

Cel puțin la nivel declarativ, viitorul sună bine. Din interviul pe care mi l-a acordat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, pare că pe țărani îi așteaptă numai ani cu belșug. Fonduri europene, reforme agrare şi tot ceea ce visează un posibil fermier. Numai că în timp ce îl ascultam pe domnul ministru, am avut senzaţia că stau de vorbă cu un analist care critică sistemul actual, nicidecum cu ministrul care deţine pâinea şi cuţitul reformelor. Teoriile pe care mi le înșira mi-au părut izvorâte din laboratoarele de la Bruxelles, acolo unde actualul ministru a gândit politica agrară europeană timp de mai mulţi ani. Achim Irimescu mi-a declarat că pentru foști săi colegi europeni agricultura României este „o agricultură subdezvoltată, incapabilă, autosuficientă în cele mai multe părţi”.

De fapt, aici a apărut marele semn de întrebare: este cum poate declara așa ceva un om care din 1998 încoace a făcut parte din sistemul care a diriguit agricultura. Achim Irimescu a fost, după cum scrie în propriul CV, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și șeful secției Agricultură, Pescuit și Dezvoltare Rurală al Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană. Practic în ultimii aproape două zeci de ani și-a construit cariera pe spatele agriculturii românești, pe care acum promite că o va reforma.

Cunoaște faptul că s-a furat și devalizat totul, că personaje precum Ioan Niculaie, Culiță Tărâță sau alți mari fermieri au devenit miliardari folosind terenul statului pentru care au uitat ani de zile să plătească redevențele. Recunoaște că în cea mai mare exploatație agricolă din Europa, Insula Mare a Brăilei, teren al statului, folosit acum în interes privat de familia lui Culiță Tărâță, ar putea funcționa două mii de ferme care ar putea crea locuri de muncă și stabilitate pentru mediul rural.

Dar asta nu pare să folosească la mare lucru. Ministrul Agriculturii se declară mulțumit de faptul că aceast familie expoatează de zeci de ani cele cincizeci de mii de hectare pentru că „ din punct de vedere al agriculturii îşi atinge scopul. Cultivă şi produce”. Nu contează pentru cine produce.

Sperăm totuși că în mandatul de ministru pe care abia l-a preluat, Achim Irimescu va implementa în România politicile europene ale Franței, pe care le-a lăudat în interviul acordat României libere. O fermă afară care ajunge să cultive două trei sute de hectare este deja o fermă mare şi puternică, a explicat ministrul. „Occidentali nici nu concep ferme de zeci de mii de hectare, ca la noi. Franţa are un concept  social democrat extraordinar. Preferă ca toată lumea să aibă un nivel cât mai apropiat de câștig, decât ca unul să câştige enorm şi altul să moară de foame. Şi în Belgia este la fel. Conceptul acesta cu ferme cu zeci de mii de hectare  mai poate fi întâlnit doar în statele astea foste comuniste, dar nu atât de mare ca în România“, a recunosct ministrul Agriculturii.

Dar tocmai sistemul din care a făcut parte și Achim Irimescu a creat acești monștri care frânează dezvoltarea fermelor mici din mediul rural, ferme care ar putea echilibra balanța socială și economică a societății. În urmă cu un an, am realizat împreună cu Răzvan Chiruță o investigații cu camera ascunsă în care am pretins că dorim să muncim ca zilieri pe una din miile de moșii ale unuia dintre cei mai bogați român, Ioan Niculaie. Așa am descoperit că toți zilierii erau plătiți târziu și prost, devenind practic dependenți de mila patronului. Pentru ei, cei care au potențial enorm dar nu și mijloace, Achim Irimescu și Dacian Cioloș ar trebui să regândească sistemul și să încerce măcar să schimbe ceva în scurtul lor mandat.

Cele mai citite

Zelenski acuză Rusia că transformă Ucraina în „teren de testare”

"Vecinul nebun" rus foloseşte Ucraina ca "teren de testare", a denunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui forţe aeriene au acuzat Moscova că a...

Titus Corlățean: Urmaşii Brătienilor, la disperare, au dat curs unui proces incredibil de manelizare

Senatorul PSD de Dâmboviţa Titus Corlăţean a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Târgovişte, că "urmaşii Brătienilor, la disperare, au dat curs unui...

Soluții Eficiente pentru Managementul Deșeurilor

Într-o lume care acordă o importanță din ce în ce mai mare sustenabilității și curățeniei, alegerea corectă a coșurilor de gunoi și a pubelelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă