Miniștrii de finanțe din Zona Euro încearcă, duminică, să ajungă la un consens pentru a lansa negocierile cu Grecia asupra noului plan de reforme propus de Atena în schimbul asistenței de la creditorii internaționali, după ce sâmbătă discuțiile s-au încheiat fără niciun rezultat, informează Agerpres.
Atena a solicitat recent un nou ajutor financiar de la zona euro — estimat la circa 74 de miliarde de euro pe trei ani — și a propus finalizarea unui program de reforme ambițios.
”Principalul obstacol în calea avansării discuțiilor este lipsa de încredere”, a declarat, duminică dimineață, ministrul de Finanțe italian, Pier Carlo Padoan, înaintea celei de-a doua runde a reuniunii Eurogrupului.
Unele state din zona euro susțin că planul de reforme al Greciei ar trebui să fie mai substanțial pentru a fi credibil.
Dintre celelalte 18 state din zona euro (excepția este Grecia), zece s-au arătat sceptice față de noile propuneri ale Atenei, potrivit unui diplomat european, citat de DPA. Cele mai intransigente se dovedesc a fi Germania, Austria, Finlanda și statele baltice.
”Pe o scară de la 1 la 10, șansele pentru o negociere ar fi acum undeva între trei și patru”, a declarat ministrul de finanțe finlandez, Alexander Stubb.
”Cred că este relativ improbabil ca noi, Comisia Europeană, să obținem azi un mandat de a începe negocieri oficiale” cu Grecia, a declarat duminică dimineață vicepreședintele Comisiei Europene pentru euro și dialog social, Valdis Dombrovskis.
”Nu cred că este posibil să ajungem la o înțelegere astăzi. Putem doar lucra asupra unor recomandări către șefii de stat, asta-i tot”, a afirmat, la rândul său, ministrul de finanțe slovac, Peter Kazimir.
Citește și: Declarația ALARMANTĂ a președintelui francez despre Grecia: Viitorul Europei este în joc
Șefii de stat și de guvern ai celor 19 țări din zona euro, care se reunesc la Bruxelles la ora locală 16.00 (14.00 GMT), urmează să decidă dacă sunt sau nu îndeplinite condițiile pentru începerea negocierilor cu Atena privind un nou program de asistență financiară de la creditorii internaționali, al treilea astfel de program în ultimii cinci ani.