Transilvania si Banatul nu au mai fost defavorizate in ceea ce priveste alocarile de la bugetul de stat pentru anul 2006. In ultimii ani a existat o diferenta destul de mare intre sumele acordate judetelor din aceasta parte a tarii si cele care au ajuns in Moldova sau in unitatile administrativ-teritoriale din sud. Prezenta unor ministrii importanti din Ardeal si Banat in Guvern, respectiv a unor primari la varful partidelor politice din coalitia de guvernare a determinat ca alocatiile bugetare sa fie sensibil mai mari decat pana acum.
Un exemplu edificator in acest sens sunt banii acordati pentru Alba la capitolul drumuri judetene si comunale, aproape 120 miliarde lei vechi.
Suma este apropiata sau chiar mai mare cu cea acordata unor judete mult mai importante decat Alba, cum ar fi Cluj, unde vor ajunge la acest capitol bugetar 126 de miliarde lei vechi, Constanta (100 miliarde lei) sau Iasi (110 miliarde lei). Surse oficiale sustin ca dublarea alocatiei bugetare care a revenit judetului Alba s-a facut la presiunea primarului din Alba Iulia, Mircea Hava, care este vicepresedinte la nivel national al Partidului Democrat, precum si lui Teodor Atanasiu (PNL), ajuns ministru al Apararii Nationale.
Primarul a facut acest gest, in conditiile in care Consiliul Judetean este condus tot de un reprezentant al PD, Ion Dumitrel, care vizeaza inca un mandat la conducerea institutiei.
Judetul Hunedoara, care are doi reprezentanti in Guvern – ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, si vicepremierul Gheorge Pogea – a primit cea mai mare suma de bani la capitolul „drumuri judetene si comunale” – 149 de miliarde lei. Unitati administrativ-teritoriale cum ar fi Caras-Severin, Satu Mare, Salaj, Bistrita-Nasaud, Maramures sau Sibiu trebuie sa se multumeasca cu jumatate din suma acordata de Guvern Hunedoarei.
O suma importanta (129 miliarde lei) va ajunge sub forma de alocatii bugetare in Timis, in timp ce in Arad se vor finanta lucrari de reparatii drumuri judetene si comunale in valoare de 101 miliarde lei, iar in Bihor de 123 miliarde lei. In ceea ce priveste ultimul judet, a contat si faptul ca actualul ministru al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, provine de aici.
Discrepanta dintre zonele istorice ale tarii a fost mult atenuata si in privinta banilor acordati in scopul echilibrarii bugetelor locale in anul 2006.
In Transilvania, cele mai mici alocatii bugetare vor avea judetele Salaj (213 miliarde) si Sibiu (228 miliarde). „Campionul” la acest capitol bugetar, pentru aceasta zona a tarii, este judetul Maramures, care va beneficia de 439 miliarde lei. Suma este mult mai mica decat cea care va ajunge in Suceava, de 700 miliarde lei.
O alta unitate administrativ-teritoriala mai putin importanta din punct de vedere economic si al numarului populatiei – Caras-Severin – va avea posibilitatea sa sutina bugetele comunelor, oraselor si municipiilor cu 375 miliarde de lei. Suma este mai mare chiar si decat a judetului vecin, Timis, pentru care a fost prevazuta suma de 303 miliarde lei.
Judetul Mures, cu 344 de miliarde lei, sta, de asemenea, destul de bine la acest capitol bugetar, la fel ca si Bihorul – 362 miliarde lei. Sume ceva mai mici au fost acordate judetelor Alba – 286 miliarde lei, Arad – 278 miliarde lei, Bistrita-Nasaud – 287 miliarde lei, Cluj – 293 miliarde lei, Hunedoara – 272 miliarde lei si Satu Mare – 270 miliarde lei.
In judetele in care alocarile bugetare sunt mai mici exista „sperante” la nivelul reprezentantilor administratiilor locale si judetene, ca vor fi primi sume suplimentare ca urmare a rectificarilor prognozate a se realiza in 2006.