2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Spitalul de Arși, ÎNCHIS PARȚIAL! Dosare penale și anchetă a Avocatului...

VIDEO. Spitalul de Arși, ÎNCHIS PARȚIAL! Dosare penale și anchetă a Avocatului Poporului, pentru transfuzia greșită de sânge și pacientul cu rana cu viermi

UPDATE 21.50: Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, consideră că este esenţială curăţarea corpului profesional din sănătate, iar medicii ar trebui să facă în acest sens front comun cu ministerul. „Cred că este esenţial ca corpul profesional să se cureţe pe sine şi este esenţial ca medicii care vor o schimbare în sistemul de sănătate să facă un front comun şi noi cu siguranţă le suntem aliaţi”, a declarat ministrul Sănătăţii joi seara, la Digi 24. 

Referindu-se la cazul pacientei de la Spitalul de Arşi care a primit o altă grupă de sânge la transfuzie, Voiculescu a spus că astfel de situaţii de malpraxis trebuie pedepsite. „Lucrurile acestea se întâmplă peste tot, lucrurile acestea trebuie pedepsite, vorbim despre un malpraxis şi vorbim despre o chestiune extrem de gravă. Lucrurile acestea trebuie pur şi simplu să îşi urmeze mersul iar ceea ce facem la minister este să ne uităm la care este mersul acestor reclamaţii sau acestor cazuri de malpraxis. Trebuie să ne uităm de asemenea ca acolo să existe consecinţe”, a afirmat demnitarul. 

El a precizat că secţia de ATI de la Spitalul de Arşi nu mai primeşte pacienţi de săptămâna trecută. Întrebat ce crede despre gestul medicului care a filmat larvele pe pacientul în vârstă, ministrul Sănătăţii a spus că nu comentează gestul acestuia, însă speră ca după filmare medicul să fi încercat să ajute pacientul. „Nu am să comentez gestul medicului, sper că după ce a lăsat din mână camera a încercat să ajute pacientul”, a mai adăugat Vlad Voiculescu. El a mai amintit că în sistem sunt 6.700 de posturi vacante în acest moment, iar deficitul de personal este de 44% în Ialomiţa, în Călăraşi 42%, în Tulcea 40%.

UPDATE 21.15: Poliţia Capitalei va face audieri vineri în legătură cu cele două cazuri de la Spitalul de Arşi. Potrivit unor surse din Poliţie, urmează să se stabilească ce persoane vor fi chemate la audieri, după ce poliţiştii de la Serviciul Omoruri au ridicat joi documente de la Spitalul de Arşi. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat joi că „este un dosar în curs la Parchetul Tribunalului Bucureşti”. ”Depinde de procurorul care gestionează dosarul, el va decide cine şi cum, de ce fel de probe are nevoie”, a spus, la sediul CSM, procurorul general. 

UPDATE 19,20: Secția ATI de la Spitalul de Arși se va închide, joi seară. Această decizie va fi aplicată după externarea ultimilor doi pacienți care mai erau internați, joi, în această secție. Totodată, unitatea sanitară a fost amendată cu 6.000 de lei, după controlul Inspecţiei Sanitare.

Colegiul Medicilor din Bucureşti anunţă că va urmări evoluţia acestui caz şi, dacă vor apărea informaţii referitoare la o posibilă eroare medicală, va demara o investigaţie. 

UPDATE 16.00: Fostul ministru Eugen Nicolăescu a spus că, în mandatul său, a început un program pentru construirea de spitale regionale care să aibă secţii de arşi, însă a fost oprit de următorii miniştri, în vreme ce Nicolae Bănicioiu a afirmat că vina pentru modul în care arată spitalele o poartă succesorii săi. 

Citește și: Doi foști miniștri ai Sănătății consideră că succesorii lor sunt de vină pentru situația de la Spitalul de Arsuri

15.20: Și Avocatul Poporului s-a autosesizat și a demarat o anchetă în cele două cazuri semnalate în presă la Spitalul de Arși.

„Sesizarea din oficiu şi ancheta vizează posibila încălcare a articolului 22 şi articolului 34 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii”, conform unui comunicat al Avocatului Poporului. 

12.10: Parchetul de pe lângă Tribunalul București a demarat două anchete, în care oamenii legii vor analiza cndițiile și cauzele în care au murit cei doi pacienți. 

”In prezent, se efectueaza activitati de cercetare pt stabilirea datelor concrete privind atat transfuzia, cat si igienizarea, cu sprijinul autoritatilor competente. S-a dispus ridicarea documentelor medicale necesare in cauza. Urmeaza sa fie audiat personalul medical si auxiliar implicat in cele 2 cauze”, a comunicat PTB. 

Citește și: Cazul de malpraxis de la Spitalul de Arși din București. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis un dosar penal in rem, în cazul femeii care a murit din cauza unei transfuzii greșite

VIDEO: Imagini șocante de la Spitalul de Arsuri din București, după cazul de malpraxis. Procurorii au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă

UPDATE 11.50: Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că Spitalul de Arşi din Bucureşti va fi relocat, după neregulile de management repetate constatate în urma controalelor şi a anchetelor jurnalistice.Totodată, pe termen scurt s-a decis închiderea unei secții, având în vedere problemele înregistrate în clinica respectivă. El a spus că a luat în calcul de mai multe ori închiderea acestei unităţi, unde sunt probleme grave de management şi de personal insuficient şi este ”inadmisibil” ca după şase luni de la Colectiv să nu fi învăţat nimic. 

„Dincolo de problemele grave de management, de insuficiența personalului, după șase luni de la tragedia din Colectiv, este inacceptabil ca noi să nu fi învățat nimic. Singura soluție rezonabilă este închiderea spitalului” – a declarat presei Vlad Voiculescu. El a mai spus că în acest moment sunt evaluate opţiunile de relocare a Spitalului, adăugând cu actualul manager al unităţii sanitare, dr Cristian Niţescu, nu a solicitat nici un fel de sprijin.  

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că, dacă în acest moment se întâmplă în România un accident cu victime cu arsuri, pacienţii trebuie trimişi în străinătate, pentru că nu există posibilitatea de a fi îngrijiţi în ţară, în condiţiile în care la Spitalul de Arsuri din Capitală situaţia este gravă, iar la Secţia de arşi de la Floreasca toate paturile sunt ocupate. 

Vlad Voiculescu a atras atenţia că este o problemă majoră faptul că managementul Spitalului de Arşi nu a făcut făcut nicio cerere către Ministerul Sănătăţii pentru ajutor finanaciar, deşi unitatea nu are o instalaţie de climatizare. „Atât timp cât ai ochiul de geam desfăcut, fără plasă şi ai muşte, ai o problemă majoră”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

UPDATE 11.13: Un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă a fost deschis, joi, în cazul femeii de 68 de ani care a murit, la Spitalul pentru Arsuri din București, după ce i s-a administrat o transfuzie cu sânge greșită. 

Citiți mai multe detalii despre acest subiect aici

De asemenea, pacientul surprins în imaginile difuzate de Cătălin Tolontan ar fi murit, a precizat Tolontan, pe contul său de Facebook. 

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arși, medicul Adrian Stănculea, a declarat, la un post de televiziune, că pacientul a decedat. „Pacientul a decedat, dar nu din cauza larvelor. Acele larve nu îl omoară. Nu înseamnă că le lăsam să stea pe pacient. Imaginea e reală. Nu am ce să comentez. A existat situația asta, a unui pacient care avea în zona arsă cei patru-cinci viermi. Sunt zone de necroză unde nu poți băga degetele și să speli ca pe mâini, că poți rămâne cu urechea în mână. Zonele acelea se spală cu delicatețe. E de ajuns să fie o muscă, nu vă închipuiți că e ca la gunoi”, a spus Stănculea, la Antena 3.

–-

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, a declarat pentru România Liberă că în această dimineaţă o echipă de la Inspecţia Sanitară s-a deplasat la Spitalul de Arşi din Bucureşti pentru a verifica condiţiile de la secţia ATI, după imaginile difuzate în presă, în care un pacient internat la terapie intensivă este plin de viermi.

De altfel, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, va face declaraţii de presă legate de acest subiect. Într-o nouă anchetă jurnalistică, Cătălin Tolontan, prezintă un clip video filmat de un medic din Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală, în care pe ceafa unui pacient, în spatele urechii, sînt larve albe de muşte care au infectat corpul. Doctorul explică „Sunt oameni internați la Arși în urmă cu 10-11 zile. Au fost aduși direct la noi. Cum secția e plină de muște, ceea ce se vede pe filmare sunt, cu mare probabilitate,  larve de muște”.

Apelul unui medic de la Spitalul de Arși: ”Difuzați această filmare pentru că Spitalul de Arși a ajuns să omoare oameni from Gazeta Sporturilor on Vimeo.

Citeşte şi: Imagini șocante de la Spitalul de Arsuri din București, după cazul de malpraxis

Şeful secţiei ATI, Adrian Stănculea, a precizat că secția „nu are condiţii de izolare, nu avem uşi glisante, nu avem aer condiţionat, deci putem avea muşte… dar aici putem vorbi şi despre o deficienţă în tratamentul medical, deoarece acești pacienți trebuie curățați și pansați zilnic”, se precizează pe blogul jurnalistului Cătălin Tolontan.

Reprezentanţii pacienţilor, ignoraţi de conducerea spitalului

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor din România, Vasile Barbu, a declarat pentru România Liberă că, deşi organizaţia pe care o reprezintă are „doi membri în Consiliul de etică al spitalului încă din 22 mai 2015, nici până la ora aceasta, membri noştri nu au fost convocaţi la şedinţe, încălcându-se astfel Ordinul Ministrului Sănătăţii 145/2015”.

Totodată, Vasile Barbu salută curajul medicului care a difuzat presei imaginile şocante de la Spitalul de Arşi din Capitală şi îndeamnă cadrele medicale să contribuie la dezvăluirea neregulilor din sistemul sanitar românesc: „Dragi medici, nu mai ascundeţi moartea şi cauzele ei prin spitale publice! Aveţi curaj şi spargeţi cortina de nepăsare şi ignoranţă a autorităţilor! Alt medic cu demnitate se alătură cauzei pacienţilor din România! Un alt medic avertizează public pericolul din unele spitale din România! Dupa Spitalul Sf Pantelimon din Bucureşti, acum Spitalul de Arşi. Au fost şi alţii mai înainte! Medicii şi alte cadre medicale trebuie să cunoască Legea 571 din 2004 privind protecţia personalului din autorităţile publice, instituţiile publice şi din alte unităţi care semnalează încălcări ale legii!”.

Citește și: Malpraxis la Spitalul de Arsuri din București. O femeie a murit, după o transfuzie de sânge greșită. Purtător de cuvânt: Medicul responsabil încă mai profesează

Miercuri, presa a relatat că o femeie de 68 de ani a murit, la Spitalul de Arsuri din București, după ce grupa de sânge i-a fost determinată incorect, astfel că i s-a administrat o transfuzie cu sânge greșită. Ministerul Sănătății a precizat că unitatea de transfuzii de la Spitalul de Arşi a fost suspendată, din cauză că funcţiona fără autorizare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă