» Sase pacienti grav bolnavi nu vor mai putea sa mearga in strainatate pentru transplanturile aprobate de Ministerul Sanatatii pentru ca dosarele lor s-au lovit de refuzul comisiei de la Ministerul Muncii.
» Printre pacientii care sperau la un urgent transplant de maduva se afla si un tanar in varsta de 19 ani.
» Ministerul Sanatatii a anuntat ca va reanaliza dosarele si va incerca sa finanteze integral tratamentele acestor bolnavi.
» Presedintele Asociatiei Pacientilor este revoltat: "Pentru tichete de vacanta si interese personale au bani, pentru a salva vietile unor oameni, nu!".
Tratamentul in strainatate a sase pacienti care au nevoie urgenta de transplanturi a fost refuzat de catre Guvern, in sedinta de joi, desi Ministerul Sanatatii aprobase toate dosarele. Pentru ca dosarele din programul pentru tratamente in strainatate trebuie aprobate si de catre Ministerul Muncii, apoi de catre Executiv, "inseamna ca la Munca s-a blocat traseul dosarelor", ne-au declarat surse din Ministerul Sanatatii. Mama unuia dintre pacienti spune ca i s-a dat aceeasi explicatie: "Doamna care s-a ocupat de dosarul fiului meu mi-a spus ca refuzul a venit de la Ministerul Muncii, insa fara a fi motivat", a declarat Cornelia Croitoru. Fiul ei, Dragos, are 19 ani, sufera de leucemie acuta mieloblastica, rezistenta la chimioterapie si are nevoie de transplant cu celule stem, operatie care costa, in clinica din Israel unde trebuia sa ajunga, peste 100.000 de euro. In asteptarea aprobarii, Dragos este internat la Spitalul Coltea din Capitala.
Presedintele Asociatiei Nationale a Pacientilor, Alexandru Buzamet, s-a cutremurat in fata acestui caz: "Pentru stat, ar fi putin. Pentru el, e totul!". Patru dintre cei sase pacienti au nevoie de transplant de maduva, iar ceilalti doi – de transplant de plaman, ne-a declarat directorul de Comunicare din Ministerul Sanatatii, Oana Grigore. Reprezentantii Ministerului Muncii ne-au declarat ca nu stiu despre ce este vorba si ca nimeni din institutie nu a putut oferi o explicatie cu privire la refuzul dat in aceste cazuri. Surse din Ministerul Sanatatii ne-au declarat ca nici catre aceasta institutie nu a fost trimisa nici o motivatie.
Dosarele lor au fost aprobate pentru ca operatiile de care au nevoie nu se pot efectua in tara, iar suma totala necesara pentru acoperirea tratamentelor lor este de 750.000 de euro. Suma nu este mare pentru stat, de aceea este inexplicabil refuzul celor de la Ministerul Muncii de a aproba dosarele celor sase bolnavi, considera Alexandru Buzamet: "Este o politica de cinism si de dispret fata de viata omului. Bani pentru tichete de vacanta se gasesc in ministere, si pentru afaceri ale clientelei politice!".
Pentru ca macar o parte dintre cei sase pacienti carora Ministerul Muncii le-a blocat dosarele, cei de la Ministerul Sanatatii cauta o solutie. "S-a decis reanalizarea dosarelor, in cursul saptamanii viitoare, pentru a gasi o solutie in aceste cazuri. Daca va fi nevoie, in masura posibilitatilor, Ministerul Sanatatii va finanta integral costurile tratamentelor acestor pacient", ne-a declarat Oana Grigore.
» Pacienti pentru strainatate
Anul trecut, in jur de 50 de pacienti au beneficiat de tratamente in strainatate suportate din bugetul Sanatatii si din Fondul de Solidaritate Sociala. Recent, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, declara ca sume importante de bani au fost alocate in cadrul acestui program: "Pana in acest moment, cred ca mai bine de 30 de persoane au plecat deja in strainatate, dintre care peste 90% sunt copii".