7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialMinisterul Educaţiei: Strategia din 2007 privind violenţa în şcoli trebuie reevaluată

Ministerul Educaţiei: Strategia din 2007 privind violenţa în şcoli trebuie reevaluată

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) consideră că se impune reevaluarea strategiei din 2007 privind reducerea fenomenului de violenţă în unităţile de învăţământ preuniversitar şi se declară deschis colaborării cu toate instituţiile ce au responsabilităţi în acest domeniu.

 

Într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX luni seară, MEN arată că monitorizează constant aplicarea măsurilor pentru reducerea cazurilor de violenţă înregistrate la nivel naţional în unităţile de învăţământ preuniversitar, alături de ceilalţi factori direct responsabili de prevenirea şi combaterea acestui fenomen.

„Siguranţa în şcoală, potrivit Legii 35/2007, este în responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale, a inspectoratelor şcolare, a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau a inspectoratelor judeţene de poliţie, a Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti ori a inspectoratelor judeţene de jandarmerie şi a unităţilor şcolare”, se precizează în comunicat.

În acest context, se mai arată în documentul citat, MEN afirmă că se impune reevaluarea strategiei privind reducerea fenomenului de violenţă în unităţile de învăţământ preuniversitar, adoptată de instituţie în 2007.

„În plus, regulamentul privind organizarea şi funcţionarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, aflat în circuit de avizare, conţine un capitol special destinat măsurilor de combatere a violenţei în şcoală. O componentă căreia trebuie să i se acorde importanţă sporită este cea de prevenire şi combatere a violenţei la nivelul unităţilor de învăţământ prin comisiile de coordonare şi monitorizare înfiinţate atât la nivel naţional şi judeţean, cât şi la nivelul instituţiilor de învăţământ, dar şi prin implicarea consilierilor şi psihopedagogilor şcolari în prevenirea permanentă a unor posibile acte de violenţă”, se arată în acelaşi comunicat.

MEN precizează, de asemenea, că între demersurile pe care le recomandă în mod curent se numără dezbaterile publice cu participarea elevilor, părinţilor, reprezentanţilor comunităţilor locale şi ONG-urilor, respectiv introducerea în regulamentele de ordine internă ale şcolilor, în funcţie de condiţiile specifice, a acelor prevederi care să contribuie la reducerea posibilităţilor de apariţie a actelor de violenţă.

De asemenea, potrivit comunicatului, MEN valorifică rezultatele unor proiecte finanţate din fonduri europene care se referă la fenomenul violenţei în şcoli şi are în vedere iniţierea de programe de formare a cadrelor didactice în ceea ce priveşte combaterea şi gestionarea violenţei în mediul şcolar.

„Le reamintim politicienilor din PDL îngrijoraţi de situaţia violenţei în mediul şcolar, că în timpul guvernării PDL, numărul actelor de violenţă s-a cifrat la peste 28.000 de cazuri, potrivit datelor centralizate în anii 2010, 2011 şi parţial 2012”, conchide MEN.

Comunicatul MEN vine după ce un elev de 15 ani de la Şcoala nr. 148 din Capitală a fost înjunghiat, luni la prânz, în apropierea unităţii de învăţământ, unul dintre agresori fiind coleg cu victima.

Cele mai citite

Justin Trudeau, aproape de pierderea funcției: Moțiune de cenzură planificată pentru începutul anului viitor

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau ar putea pierde guvernarea în primele luni ale anului viitor, după ce liderul Noului Partid Democrat (NPD), Jagmeet Singh, a...

Economia României: Creștere modestă în 2025, dar optimism pe termen lung

Incertitudinea politică, deficitul bugetar scăpat de sub control și slăbiciunile structurale ale economiei vor continua să afecteze România. Cu toate acestea, impactul ar putea...

Piața rezidențială în 2024: Creștere a cererii și noi proiecte în București

Anul 2024 a adus o evoluție pozitivă pentru piața rezidențială, datorită condițiilor mai atractive de accesare a creditelor ipotecare comparativ cu 2023. Cu toate...
Ultima oră
Pe aceeași temă