Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei, a declarat joi că, în situația în care există suspiciuni cu privire la teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA, pot fi depuse sesizări la CNATDCU de către orice persoană fizică sau juridică, așa cum prevede regulamentul de organizare și funcționare al consiliului.
"Aceasta va intra în același regim de analiză ca toate celelalte sesizări primite până acum. Au existat decizii ale experților CNATDCU care au contrazis deciziile CNE ori ale consiliilor de etică de la nivelul universităților. Când vorbesc de CNE, mă refer la Consiliul Național de Etică din 2012 și fac aici referire la cazul Ponta. Se discută în spațiul public acum despre suspiciuni, așteptăm și sesizări conforme", a explicat Amarandei pentru Agerpres.
Ea a precizat că orice sesizare trebuie însoțită de argumente și dovezi bibliografice. "Asta înseamnă că sesizarea trebuie însoțită de argumente, respectiv de dovezi bibliografice. Până atunci, sunt discuții și suspiciuni care planează în spațiul public, dar care nu sunt tranșate de către cei care aduc în discuții aceste suspiciuni", a spus purtătorul de cuvânt.
Mirabela Amarandei a mai spus că în regulamentul CNATDCU nu există posibilitatea autosesizării consiliului. "În ceea ce privește autosesizarea, aici putem discuta despre imparțialitatea și obiectivitatea cu care un CNATDCU petent poate să analizeze și să decidă cu privire la propria sesizare. Cu alte cuvinte, pe de o parte, în regulamentul CNATDCU nu există posibilitatea autosesizării, tocmai din această perspectivă, cea a conflictului de interese între cele două roluri", a arătat ea.