15.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialMinisterul de Interne, dat in judecata pentru filaj ilegal

Ministerul de Interne, dat in judecata pentru filaj ilegal

» Reclamantul este Marian Santion, fostul sef al Directiei Generale Anticoruptie, care a deschis anchete ce vizau si multi generali din minister.

» Dupa ce a cerut informatii despre posibilele fapte de politie politica ale ofiterilor, seful Anticoruptie a fost inlaturat de la Interne.

Fostul sef al directiei generale Anticoruptie (DGA), Marian Santion, acum procuror, a dat in judecata Ministerul de Interne si Reforma Administrativa (MIRA) pentru ca a fost filat si urmarit fara mandat legal. Faptele reclamate s-au produs dupa ce Santion, in calitate de consilier al ministrului de Interne, a cerut institutiilor statului sa precizeze daca generalii din conducerea ministerului au facut politie politica, daca au participat la reprimarea manifestantilor din decembrie 1989 sau la mineriade ori daca au avut dosare penale de coruptie.
El ar fi intrat in conflict cu generalii inca din primavara, cand i-a inaintat ministrului de Interne un raport cu inalti ofiteri suspectati de fapte de coruptie. Dupa ce a mai depistat ca multi inalti ofiteri ar fi facut declaratii false pentru a obtine locuinte, Santion a fost destituit din functia de sef al DGA si numit consilier al ministrului pe probleme de reformare. Din aceasta pozitie, el a cerut informatii de la CNSAS despre eventuala apartenenta a unor ofiteri la sistemul represiv al statului comunist deoarece, spunea el atunci, "nu se poate face reforma cu fostii ofiteri de Securitate in conducerea ministerului. Nu putem fi credibili atunci cand condamnam crimele comunismului, dar ii mentinem pe generalii fosti ofiteri ai Securitatii in conducerea structurilor MIRA".
Dupa acest demers, ministrul de Interne Cristian David a cerut incetarea detasarii lui Marian Santion la MIRA. Acum, Santion este procuror la Parchetul General.
Reactii favorabile

Pentru rezultatele obtinute de DGA sub conducerea sa – peste 2000 de politisti arestati pentru mita intr-un an si jumatate –, Marian Santion a fost laudat de institutiile europene in domeniu, iar debarcarea sa a fost criticata si de ambasadorul Olandei la Bucuresti. Jaap Werner declara intr-un interviu acordat "Romaniei libere": "(…) Motiv de ingrijorare este DGA, din cadrul Ministerului de Interne, care la inceputul anului a suferit o criza la nivelul conducerii, cu rezultatul ca multe dintre cazurile la nivel inalt care ar fi trebuit demarate nu au mai fost incepute. In acelasi timp, vedem ca DGA a fost un partener necooperant in relatia cu Asociatia pentru Implementarea Democratiei in infiintarea unui Centru National de Integritate (…) este vorba de un call-center care ar fi trebuit infiintat la initiativa acestei organizatii si a DGA, pentru ca oamenii sa poata suna cand se confrunta cu fapte de coruptie si sa fie ajutati in gasirea institutiei corecte care sa le preia cazul. A fost un inceput promitator la inceputul anului, dar, dupa schimbarea conducerii DGA, au fost dificultati mari, practic s-au retras ca partener, desi mai sunt intr-o oarecare masura implicati".

Lista generalilor
Generalii mentionati pe lista trimisa CNSAS in vederea verificarii sub aspectul colaborarii cu Securitatea ca politie politica sunt Costica Silion (seful Jandarmeriei), Nicolae Crangusi (Jandarmerie), Pavel Abraham (seful Agentiei Nationale Antidrog), Valeriu Dinca (seful diviziunii de protectie interna a serviciului secret de la Interne), Vasile Dragoi (seful oficiului pentru refugiati), Petrica Vizitiu (sef la resurse umane), Constantin Manoloiu (sef al corpului de control al ministerului).
Pe o alta lista a lui Santion figureaza mai multi generali suspectati de fapte de coruptie. Toti au negat ca ar fi savarsit astfel de fapte. Actiunile anticoruptie coordonate de Santion au dus la arestarea, in colaborare cu DNA, a unui prefect (Radu Prisacaru de la Iasi) si a unor fosti sefi de politii municipale.

Cele mai citite

Curtea de Apel București a publicat motivarea în cazul acțiunii lui Călin Georgescu privind alegerile prezidențiale

Curtea de Apel București a publicat miercuri seara motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acțiunea deschisă în justiție de Călin...

NATO vizează o colaborare militară mai eficientă: Mark Rutte încearcă să obțină sprijinul lui Donald Trump

Mark Rutte, secretarul general al NATO, face apel la Donald Trump pentru a simplifica procesul de achiziție a echipamentelor militare americane de către statele...

Armenia face primii pași spre aderarea la Uniunea Europeană: Guvernul aprobă inițierea procesului

Guvernul armean a adoptat joi un proiect de lege care marchează începutul procesului de aderare a Armeniei la Uniunea Europeană (UE). „Proiectul de lege stabileşte...
Ultima oră
Pe aceeași temă