Scandal mare la Targu Jiu in privinta folosirii pavimentului din jurul complexului „Masa tacerii”. Dupa ce s-a dovedit ca amenajarea afecteaza operele din piatra ale sculptorului, pavimentul a fost scos si inlocuit cu… pietris. Ministerul Culturii si Cultelor vrea sa afle cine a dispus aceasta masura. Oficialii de la Bucuresti dau vina pe autoritatile locale din Targu Jiu. Edilii spun ca cei din minister stiau de aceasta masura. Lucrarea era in garantie si trebuia remediata.
Responsabili din Ministerul Culturii si Cultelor au fost acuzati cu ceva timp in urma de anchetatorii gorjeni ca au folosit pentru amenajarea peisagistica a parcului operelor lui Brancusi un paviment compus dintr-un material neomologat. Dupa ce a fost aplicat s-a observat in jurul scaunelor din piatra ca pavimentul afecteaza opera. S-a inceput cercetarea penala impotriva fostului ministru Razvan Theodorescu si impotriva altor functionari din Ministerul Culturii. Au fost acuzati de neglijenta in serviciu. Imediat pavimentul a fost inlocuit cu pietris. Scandalu-i gata. Printr-o adresa, Ministerul Culturii si Cultelor anunta la sfarsitul saptamanii trecute ca este sunt de acord cu inlocuirea pavimentului. Amenjarea inestetica, executata de mai bine de o luna, este respinsa. „Am primit de la Ministerul Culturii un document prin care se respinge inlocuirea pavimentului cu pietris. Am venit sa opresc echipa care inlocuieste pavimentul pentru ca aceasta nu a primit avizul ministerului”, a declarat Ion Sanda, director DNPCC Gorj. Reprezentantul Ministerului Culturii din Gorj nu avea habar de faptul ca lucrarile de inlocuire a pavimentului fusesera finalizate in urma cu o luna.
Acuzati ca nu au primit avizul Bucurestiului pentru schimbarea pavimentului, reprezentantii Centrului de Arta si Cultura „Constantin Brancusi”, cei care se ingrijesc de operele din piatra, dau vina pe minister. „Este o decizie care a venit de la Ministerul Culturii in urma avertizarilor transmise de Primaria Targu Jiu. Nu de capul nostru am facut inlocuirea”, spune Sorin Buliga, director al Centrului de Arta si Cultura „Constantin Brancusi”. Ministerul arunca pisica in curtea autoritatilor locale din Targu Jiu, spunand ca nu-si aminteste de un asemenea aviz. Virgil Nitulescu, secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, spune ca solutia nu a fost aprobata de Comisia monumentelor istorice. „Pentru o astfel de lucrare ministerul trebuia sa-si dea avizul. Nu exista asa ceva. De vina sunt autoritatile locale care au permis o astfel de gafa”. In cele din urma, s-a dovedit ca Primaria Targu Jiu nu a primit avizul ministerului pentru efectuarea lucrarii. Desi primarul Florin Carciumaru dorea o lucrare care sa nu afecteze mostenirea marelui Brancusi, rezultatul a fost dezastruos.
Ministerul Culturii si Cultelor comunica Primariei Targu Jiu, Directiei de Cultura din Gorj si proiectantului Rostrada ca respinge solutia de a inlocui pavimentul din jurul scaunelor din piatra cu pietris, fiind total inadecvata. Asta dupa o luna si jumatate de la terminarea lucrarii.
Autoritatile locale se dezvinovatesc spunand ca lucrarea era in garantie si n-au facut decat sa remedieze problemele aparute dupa efectuarea receptiei. Ministerul Culturii spune ca remedierea nu inseamna inlocuirea unui material cu altul de alta natura. Cine a verificat daca pietrisul nu afecteaza mai mult operele decat pavimentul pus initial? Razboiul adreselor oficiale continua. Operele de arta lasate de marele Brancusi sufera. Un lucru este cert. Pavimentul care a costat 6 miliarde de lei a fost scos. S-a pus pietris in loc. Ministerul Culturii vrea pavimentul la loc.