16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialMinerii din Valea Jiului pleaca in Slovacia

Minerii din Valea Jiului pleaca in Slovacia

– Zeci de mineri disponibilizati din Valea Jiului s-ar putea reangaja la o mina de lignit din Slovacia, cu conditia sa aiba cel putin trei ani vechime in subteran.

Reprezentantii agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Hunedoara spun ca angajatorii slovaci cauta 50 de mineri, care vor avea un salariu lunar de 24.000 de coroane slovace (aproximativ 2.800 de lei). De asemenea, o parte din cheltuielile de transport si cazare vor fi suportate tot de angajatorul extern.

Contractele vor fi incheiat prin EURES Romania, care este organismul care se ocupa cu plasarea fortei de munca in strainatate. "Purtam discutii pentru a vedea exact in ce conditii ar putea fi angajati fostii mineri. Contractele trebuie sa fie foarte clare, pentru a fi stabilite exact drepturile si obligatiile angajatiilor. Consilierii EURES de la ei vor informa consilierii nostri pentru a nu exista niciun dubiu vis-a-vis de legalitatea acestor contracte", a declarat directorul executiv adjunct al AJOFM Hunedoara, Imre Baboczi. El a mai afirmat ca ofertele pentru slujbele din Slovacia sunt valabile pana la sfarsitul anului.
Fostii mineri din Valea Jiului, disponibilizati sau pensionati, mai pot opta si pentru locuri de munca in Germania, dar de aceasta data doar in agricultura. Deocamdata, nu au fost stabilite conditiile de salarizare pentru aceste slujbe, pentru ca inca nu au venit ofertele scrise. Anul acesta nu este, insa, nici un loc de munca pentru destinatiile SUA sau Canada, care in anii precedenti au adus o multime de doritori la interviul organizat la Petrosani. Imre Baboczi a precizat ca, pana acum, nu au primit nicio oferta in acest sens de la vreun angajator sau intermediar al fortei de munca.

STATISTICA
Datele oficiale arata ca in ultimul deceniu este 30.000 de mineri din Valea Jiului si-au pierdut locurile de munca. Astfel, dintre cei 45.000 de mineri care erau angajati la unitatile din Valea Jiului acum mai sunt doar circa 12.000. Sindicatele din domeniu sustin ca in urmatorii trei ani peste 2.000 de mineri vor iesi din sistem prin pensionare, iar in 2010 media de varsta a angajatilor Companiei Nationale a Huilei va depasi 41 de ani. Un numar redus dintre cei care si-au pierdut locurile de munca si-au deschis mici afaceri. Cei mai multi dintre fostii mineri traiesc din ajutoarele acordate de stat.

Cele mai citite

Studiu: Disponibilizările la nivel global în scădere în 2024, dar îngrijorarea privind epuizarea angajaților crește

Potrivit unui studiu realizat de compania de outplacement LHH, 73% dintre liderii de resurse umane la nivel global iau în considerare sau efectuează disponibilizări...

Doi pensionari au rămas fără locuință în urma unui incendiu. Focul a fost pus chiar de către fiul lor

Doi pensionari din comuna Deleni, județul Iași, au rămas sub cerul liber, după ce casa le-a fost distrusă de un incendiu în noaptea de...

Germania anticipează stagnare economică în 2024, conform noilor previziuni guvernamentale

Guvernul Germaniei se pregătește să revizuiască în scădere previziunile economice pentru 2024, în contextul în care cea mai mare economie a Europei se confruntă...
Ultima oră
Pe aceeași temă