13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialMinerii de la Petrila asteapta decoratiile lui Basescu

Minerii de la Petrila asteapta decoratiile lui Basescu

» Minerii si salvatorii care au actionat la Exploatarea Miniera Petrila dupa tragicul accident din data de 15 noiembrie trebuiau sa fie decorati, ca urmare a unui decret prezidential

» Din pacate, eroii acelor zile au fost uitati, iar decoratiile nu au mai ajuns la ei.

La inceputul lunii ianuarie, prin decret publicat in Monitorul Oficial, presedintele Traian Basescu le-a conferit minerilor care au participat la operatiunile de salvare din subteran decoratiile pentru profesionalismul, curajul si spiritul de sacrificiu dovedit.
Astfel, seful statului a conferit post mortem inginerului Trandafir Visan Ordinul National Pentru Merit in Grad de Cavaler, iar Alexa Marcel, Elekes Attila, Fratila Daniel, Mates Dan si Puian Nicolae au fost decorati cu Medalia Nationala pentru Merit. De asemenea, inginerii care au participat la recuperarea victimelor, dar si cei care au fost raniti in cele doua explozii consecutive au fost decorati cu Ordinul National Pentru Merit in Grad de Cavaler. Acestia sunt Dan Vasile, Ioan Dabuleanu, Mihai Dosa, Sorin Holingher, Constantin Jujan si Andrei Orban. Medalia Nationala pentru Merit clasa a III-a a fost conferita salvatorilor Nicolae Alecsa, Vasile Badea, Alin Baran, Nicolae Cristea, Cosntantin Grigoras, Cristian Guta, Daniel Ianc, Marius Ichim, Marius Ionica, Alexandru Kantor, Peter Kutasi, Petrica Leonte, Vasile Murarasu, stefan Pena, Lorand Rotzik, Alexandru Socolescu, Anghel Stoian, Sorin Traila, Florin Tarle si Calin Tipter.

Asa s-a intamplat scriptic. Faptic, decoratiile nu au mai ajuns niciodata la beneficiarii lor, desi acestia le asteapta cu nerabdare. "Am vazut si eu decretul publicat in Monitorul Oficial, dar nu am auzit ca cineva sa fi venit sa le inmaneze decoratiile. Eu cel putin nu stiu ca oamenii de pe lista sa le fi primit", a declarat presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacatas. De asemenea, directorul adjunct al Companiei Nationale a Huilei Petrosani, Constantin Jujan, aflat chiar pe lista cuprinsa de decretul prezidential, spune ca decoratiile nu au fost inca inmanate. "Trebuia sa vina domnul presedinte, dar cred ca s-a asteptat finalizarea anchetei. M-a contactat cineva de la Administratia Prezidentiala si m-a intrebat daca pe lista respectiva sunt si persoane gasite vinovate. Am spus ca nu, dar nu stiu cand vor fi inmanate decoratiile", a declarat Jujan. In urma celor doua explozii consecutive din data de 15 noiembrie 2008, 13 mineri si salvatori si-au pierdut viata, iar alti 13 au fost raniti. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă