2.2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialMinele din Maramures pun natura in pericol

Minele din Maramures pun natura in pericol

Minele aflate in subordinea Companiei Nationale „Remin” Baia Mare, aflata in program de restructurare si inchidere, reprezinta un adevarat pericol pentru mediul inconjurator. Prefectul de Maramures, Gyongyike Bondi, a solicitat, ieri, administratiei societatii un program clar care sa demonstreze ca iazurile cu minereu steril sunt in siguranta.
In urma unei discutii care a avut loc cu reprezentantii „Remin”, ai Companiei Apele Romane, ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, prefectul a fost nemultumit de planul de securizare al exploatarilor si a iazurilor cu minereu steril. „Nici unul dintre reprezentantii celor prezenti la discutie nu m-au convins ca minele si iazurile de minereu sunt in siguranta. Din pacate, toate iazurile unde se afla depozitate mii de tone cu minereu steril reprezinta un real pericol pentru mediul inconjurator. Restructurarea companiei "Remin" si preluarea acestuia de catre "Conservmin" Bucuresti nu clarifica modalitatile de protejare a mediului si masurile de sigurantare a iazurilor cu minereu. Nu mai doresc ca Maramuresul sa fie din nou victima unor accidente ecologice din cauza unor neglijente administrative”, a spus prefectul Gyongyike Bondi.
Reprezentantul „Remin”, ing. Gheorghe Mois, a spus, insa, ca din punct de vedere juridic minele si iazurile cu minereu apartin companiei, dar se afla in administratia societatii „Conservmin”. „Practic, aceasta firma se ocupa de inchiderea minelor si siguranta iazurilor de minereu. Desi activitatile industriale au fost sistate, "Conservmin" nu a demarat lucrarile de ecologizare si sigurantare a minelor si iazurilor de minereu”, a spus Mois.
Pe de alta parte, adjunctul filialei din judet a Companiei Apele Romane, ing. Vlaicu Pop, a afirmat ca iazurile de minereu Colbu si Novat au fost verificate, luni, si au un surplus de apa cu cel putin 25 la suta peste limita admisa. Acesta a sugerat celor de la „Remin” sa evacueze apa industriala de pe iaz pentru a nu pune in pericol peretii de sustinere a celor doua iazuri.
Un alt aspect luat in discutie a fost si cel al firmelor care au castigat licitatiile de inchidere si conservare a acestor obiective. Prefectul Gyongyike Bondi a declarat ca nu i se pare normal ca firme administrate de liderii sindicatelor miniere sa se ocupe de inchiderea exploatarilor din moment ce sunt autorizate.

Cele mai citite

Ajunul Bobotezei: Tradiții și superstiții pentru noroc și dragoste

Fetele tinere și necăsătorite, în special, urmează ritualuri pentru a-și afla ursitul Ziua de 5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, aduce cu sine o serie de tradiții...

Ajunul Bobotezei: Tradiții și superstiții pentru noroc și dragoste

Fetele tinere și necăsătorite, în special, urmează ritualuri pentru a-și afla ursitul Ziua de 5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, aduce cu sine o serie de tradiții...

Gerul de Bobotează aduce vânt de primăvară

ANM anunță că vremea se va încălzi săptămâna viitoare, cu temperaturi maxime de 7-9 grade Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo valabilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă