Sase dintre persoanele care au suferit de pe urma accidentului se aflau in perioada de preaviz, urmand a-si inceta activitatea la sfarsitul acestei luni, a anuntat MEC. Ca urmare a evaluarii tuturor exploatarilor miniere efectuate anul trecut de MEC, mina Anina se afla in program de inchidere, acesta urmand sa fie finalizat in luna octombrie 2006. Prima etapa a acestui program este in desfasurare chiar in aceasta luna si prevede disponibilizarea a circa 300 de salariati din cei 540 existenti la mina Anina.
Seres a spus ca in conditiile actuale si in functie de consultarile cu salariatii este posibil ca programul de inchidere a minei Anina sa fie accelerat.
Potrivit datelor publicate de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in industrie, mina de la Anina, producatoare de huila energetica sortata, nu permite utilizarea unor tehnologii avansate sau mecanizate din cauza conditiilor geominiere. Capacitatea minei este de 120.000 tone huila pe an, iar activitatea este subventionata de la buget. Metodele de exploatare sunt cele clasice, iar din punctul de vedere al MEC echipamentele si utilajele folosite sunt invechite moral.
Mina Anina apartine din punct de vedere juridic de Societatea Miniera Banat SA Anina, desprinsa din Compania Nationala a Huilei, actionar unic fiind Ministerul Economiei. In afara de mina de la Anina, compania mai detine doua exploatari miniere, la Baia Noua (cu o capacitate de 60.000 tone huila pe an) si Ponor (cu o productie anuala de 370.000 tone carbune si 10.000 tone argila). Societatea inregistreaza constant pierderi de cateva zeci de miliarde de lei pe an.
Ancheta pentru banii dati la Anina
Corpul de control al Ministerului Economiei si Comertului (MEC) va efectua in aceasta saptamana, la cererea ministrului Ioan Codrut Seres, o ancheta asupra modului in care s-au cheltuit banii destinati exploatarii miniere si s-au efectuat platile pentru salarii la mina Anina. Solicitarea lui Seres vine in urma mai multor sesizari facute de catre angajatii minei, care s-au referit la firme care ar fi beneficiat de contracte de pe urma societatii. Pe langa fondurile proprii ale SC Banat Anina destinate investitiilor, MEC a distribuit companiei alocatii de capital de 18 miliarde lei vechi in 2005 si alte 12 miliarde in 2006, tot pentru investitii.
Opt salarii pentru fiecare decedat
Ministrul Seres a anuntat ca familiile celor decedati vor primi cate opt salarii si ajutor de inmormantare, conform contractului colectiv de munca. Potrivit oficialului MEC, toti minerii afectati de explozie au incheiate asigurari conform legii pentru risc profesional. Conform contractului colectiv de munca, ajutoare financiare vor fi acordate si pentru minerii raniti.
Seres a mai promis ca in sedinta viitoare de guvern va fi introdus un proiect de hotarare cu privire la ajutorarea familiilor care au suferit de pe urma accidentului de la mina Anina.
Carbunele, descoperit de un taietor de lemne
Din punct de vedere istoric, mina de la Anina are peste 200 de ani de existenta.
In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, cresterea cererii de mangal pentru topitoriile de la Oravita a determinat autoritatile austriece sa colonizeze zona cu 34 de familii din Austria de Sus, care aveau ca ocupatie taierea lemnului si prepararea mangalului. In 1790, unul dintre taietorii de lemne din ceea ce pe atunci se numea colonia de la Steierdorf (satul celor din Steier, dupa numele localitatii de provenienta a celor mai multi colonisti), Mathias Hammer, a descoperit carbunele de o calitate apreciata pe atunci ca foarte buna. Intre timp, zona fusese populata si cu colonisti adusi din Cehia, Ungaria, nordul Germaniei si Slovacia.
Catunele dezvoltate in jurul minei s-au unit in 1859 in comuna Steierdorf – Anina. Dupa descoperirea carbunelui, zona s-a dezvoltat rapid.
In anii '80, orasul avea sa cu-noasca un nou moment de celebritate cand Nicolae Ceausescu a dispus construirea unei termocentrale pe sisturi bituminoase. Mii de muncitori au ridicat in cativa ani pe varful muntelui o termocentrala, care nu a functionat niciodata la capacitatea proiectata, sisturile fiind „imbunatatite” cu gaz metan pentru a putea fi arse. Centrala a fost oprita chiar inainte de 1989, iar principala ocupatie in zona a redevenit exploatarea carbunelui.
Dupa 1990, zona s-a depopulat rapid, fiind lovita de o saracie crunta. Practic, mina de carbune a ramas principalul furnizor de slujbe. La nivelul anului 2000, localitatea mai avea putin peste 11.000 de locuitori, din care populatia activa reprezenta circa 4.700 de persoane. Aproape 20% din acestia erau someri. Cele peste 500 de locuri de munca pierdute dupa inchiderea minei vor complica si mai mult situatia din acest oras.