Cariera de exploatare a cuprului si uzina de preparare a minereului de la Moldova Noua au fost furate, in cei doi ani de cand au fost puse in conservare, bucata cu bucata. Din flotatia si uzina de preparare a minereului de cupru s-a carat tot ce a insemnat metal. Din cariera s-au furat partile componente ale excavatoarelor si tot ce s-a putut duce cu spatele sau cu basculanta. De exemplu, au fost furate chiar vane de inchidere care cantaresc cateva tone. In urma cu doi ani, inchiderea minelor si a carierei de banatit de la Moldova Noua au fost un motiv de bucurie pentru locuitorii din zona. Toti blestemau atunci mineritul si nu mai vroiau sa auda de el. Bucuria exagerata venea, de fapt, din salariile si platile compensatorii oferite o data cu pierderea locului de munca.
Dupa ce s-au terminat banii primiti la concedieri, fostii lucratori din mina au sperat ca se va gasi cineva care, pe fondul cresterii mondiale a pretului la cupru, sa reporneasca exploatarea. In cele din urma, s-a gasit un investitor gata sa intre in afacere. Activitatea de productie a cuprului ar fi trebuit sa inceapa in luna noiembrie 2007, conform programului initial stabilit in contractul de colaborare dintre Ministerul Economiei si investitorul dispus sa intre in afacere. Societatea a intervievat 350 de persoane care urmau sa lucreze in cariera, dar care deocamdata sunt tot someri. Au fost angajati totusi 100 de oameni care au facut unele reparatii. "Acum, am trimis 37 de oameni dintre acesti angajati in somaj, restul vor pleca anul viitor acasa, iar de cariera si de uzina se va alege din nou praful. AVAS a tras atat mata de coada, aproape doi ani, iar acum toata lumea s-a retras.
Mai mult chiar, criza economica a lovit si societatea care ar fi vrut sa reinceapa productia, care acum se reorganizeaza si a sistat toate investitiile", a spus serban Stanciu, directorul sectiei de la Moldova Noua.
Aceeasi soarta dificila o are si Moldomin SA, societatea care s-a desprins din fosta exploatare inchisa acum doi ani. "Aici au mai ramas 140 de oameni. Deja ieri am dat preavizul la 40 dintre ei. De la 1 ianuarie sunt someri. Celorlalti, le vine randul la inceputul anului viitor. si toate astea se intampla intr-o zona in care in afara exploatarii miniere nu mai exista altceva", a spus directorul societatii, Constantin Tiugan.