12.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialMina Dalja "inghite" case

Mina Dalja „inghite” case

Zeci de familii care locuiesc in Dalja Mare – un vechi catun inregistrat ca un cartier al municipiului Petrosani – traiesc in permanenta cu frica sa nu se darame casele peste ei. Peretii au inceput sa crape, terenul se surpa iar oamenii sustin ca toate necazurile lor au pornit o data cu demararea lucrarilor de inchidere si ecologizare a perimetrului fostei Exploatari Miniere Dalja.
Localnicii povestesc ca au avut numai necazuri cu reprezentantii firmei care a castigat licitatia pentru acest proiect, respectiv „IMI” Baia Mare, cand au incercat sa vorbeasca despre problemele cu care se confrunta. Reprezentantii Primariei Petrosani tind sa le dea dreptate oamenilor, dar directorul Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani (care a realizat inchiderea de subteran), Daniel Surulescu, a spus ca problemele oamenilor sunt mult mai vechi si nu dateaza doar de acum.

Inchideri de zeci de miliarde de lei

Mina Dalja nu mai functioneaza din 1999, dar a intrat in programul de conservare si inchidere din anul 2004. Conform datelor oficiale, pentru partea de subteran s-au alocat si cheltuit, in vederea inchiderii galeriilor, 11 miliarde de lei vechi, in timp ce pentru suprafata suma alocata initial a fost de 82 de miliarde, dar licitatia organizata in acest sens a fost castigata de SC „IMI” SA Baia Mare pentru 56 de miliarde lei.
Cei care locuiesc in Dalja Mare au insa numai probleme de cand au demarat lucrarile de inchidere si conservare a minei, despre care sustin ca sunt deficitare. Ei traiesc acum cu teama ca ii va ajunge „blestemul carbunelui” si vor fi inghititi cu totul de exploatarea miniera unde a lucrat o mare parte dintre localnici.
"In zona, aproape zilnic se produce o surpare a terenului, iar zidurile caselor crapa continuu. Cateva gospodarii au fost distruse deja, dupa ce terenul pe care erau construite s-a surpat, la fel ca si o parte a drumului de acces.”
Locuitorii catunului au incercat sa se planga reprezentantilor firmei care lucreaza la inchiderea EM Dalja, dar a fost in zadar. Mai mult decat atat, localnicii reclama faptul ca au fost amenintati cu bataia si chiar fugariti cu buldozerele dupa ce li s-au stricat gardurile, iar acum se tem sa mai si vorbeasca despre problemele lor.

Fundatiile, afectate

Ploile inregistrate in ultima perioada au agravat, la randul lor, alunecarile de teren din zona, iar oamenii monitorizeaza atent halda de steril, care reprezinta un alt pericol. Lucrarile executate aici anul trecut s-au facut prin colmatarea unui parau, dupa cum au mentionat localnicii, iar in zona s-ar fi format o acumulare de apa care le ameninta casele, si asa subrede.
„Atat din cauza mineritului, dar mai ales din cauza celor care au lucrat anul trecut la inchiderea minei, avem numai necazuri. Casele au inceput sa crape si stau sa se prabuseasca in orice clipa pentru ca le-a fost afectata fundatia din cauza utilajelor grele care au circulat zilnic cat s-au executat lucrarile de inchidere. Daca mai adaugam si surparile produse in galeriile minei ce trec pe sub casele noastre, va dati seama ce pericol ne paste. Ne-au stricat drumul de acces in sat si au intrat cu utilajele pe terenurile noastre. Au distrus tot ce le-a stat in cale”, a spus o femeie.

Cratere imense

Unii au avut si mai mult ghinion. Gospodaria familiei Florescu a fost inghitita deja de pamantul si apa adunate in craterul format dupa surparea terenului pe care era construita. „Nu au fost umplute golurile de masa sau, dupa cum se spune, nu s-a rambleat. Daca aceasta operatiune se realiza, nu existau surpari sau sa se lase terenul, asa cum se intampla acum. Dar ei ce au facut? S-au grabit sa termine si sa ia banii”, sustine un alt localnic din Dalja Mare.
Mai mult, oamenii au incercat sa discute cu reprezentantii societatii despre pericolele care ar putea sa apara in urma lucrarilor de inchidere executate incorect, dar fara folos. O batrana povesteste si acum cu teama despre cum a fost fugarita cu buldozerul: „A venit un buldozer in fata casei si a distrus tot drumul, dupa ce eu cu barbatul meu munciseram o saptamana sa-l facem. Cand am mers sa-l intreb ce face, soferul buldozerului a ridicat lama la mine si a accelerat spre mine. Am cazut pe o parte si atunci el a venit cu buldozerul pana langa mine si a lasat dintr-o data lama in pamant langa picioarele mele. Am crezut ca-mi rupe oasele.”
Femeia este inca speriata, mai ales ca nu a primit ajutor dupa ce s-a plans sefului de santier, asa cum povesteste chiar batrana.

Cine face dreptate?

Oamenii cer acum ajutorul Guvernului Romaniei si, in acest sens, anunta ca vor inainta o petitie catre Executiv, in care sa explice problemele cu care se confrunta. Pe de alta parte, primarul municipiului Petrosani, Carol Schreter, le da dreptate oamenilor si a afirmat chiar ca operatiunile de inchidere si conservare ale fostelor exploatari miniere, acum nefunctionale, ar fi trebuit realizate mai atent.
Schreter a fost ani de zile director de mina, astfel ca experienta are suficienta. „Nu stiu daca asa trebuiau inchise minele, pentru ca s-ar putea sa mai avem nevoie de ele pe viitor. Nu poti pune lacatul pe galerie si sa o lasi sa se surpe. Totusi, acesta este doar punctul meu de vedere si nu trebuie luat ca o exprimare oficiala a primarului”, a adaugat edilul.
Conducerea Companiei Nationale a Huilei are insa o cu totul alta parere. De inchiderea subterana s-a ocupat chiar CNH, iar directorul general al societatii, Daniel Surulescu, a declarat ca s-a lucrat ca la carte. Acesta a completat ca problemele localnicilor sunt mult mai vechi si nu au aparut dupa demararea lucrarilor de inchidere si ecologizare a EM Dalja.
Sunt surse care sustin ca, de fapt, unii dintre localnicii care reclama faptul ca inchiderea minei le-ar fi distrus casele ar dori, de fapt, sa faca rost de niste bani, asa cum s-a intamplat si in alte zone din Valea Jiului unde exista exploatari miniere, acuzate la fel de distrugerea locuintelor care se afla pe langa aceste obiective.

Cele mai citite

Sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și Australia pentru combaterea grupului de infractori cibernetici ruși Evil Corp

SUA, Marea Britanie și Australia au impus sancțiuni împotriva a șapte cetățeni ruși și a două companii aparținând unui agent FSB (Serviciul Federal de...

SUA dezaprobă decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU

Departamentul de Stat al SUA a criticat decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU. Decizia are legătură cu...

Prințesa Kate Middleton a îmbrățișat o adolescentă bolnavă de cancer

Palatul Kensington a publicat miercuri imagini cu prinţul William şi soţia sa Kate care s-au întâlnit cu Liz Hatton, o adolescentă bolnavă de cancer,...
Ultima oră
Pe aceeași temă