7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialMilitarii vor lucra în Armată și în Jandarmerie până la 55 de...

Militarii vor lucra în Armată și în Jandarmerie până la 55 de ani

Peste 30.000 de soldați și gradați profesioniști din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne vor putea fi menținuți în activitate până la vârsta de 55 de ani.

Această posibilitate este înscrisă într-un proiect de modificare a Legii 384 din 2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști.

În vechea sa formă, Legea 384 permitea menținerea în activitate a soldaților și gradaților profesioniști doar până la 50 de ani.

Propunerea de modificare a Legii 384 a fost prezentată, astăzi, în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României de viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.

Senatorii din Comisia de apărare au emis aviz favorabil. Urmează ca propunerea legislativă să fie discutată în plenul Senatului.

Camera Deputaților a aprobat deja proiectul de lege

Proiectul de lege a fost inițiat de vicepremierul Oprea și a fost deja adoptat de Camera Deputaților, Senatul fiind camera decizională.

În prezent, legea stabilește ca soldații și gradații profesioniști să fie menținuți în activitate până la maxim 50 de ani. La această vârstă, contractul de muncă încheiat cu MApN sau MAI se încheie, iar foștii militari rămân fără serviciu și nu au încă dreptul să iasă la pensie. Întrucât au deja 50 de ani, oamenii își găsesc cu dificultate un alt loc de muncă.

Documentația de fundamentare a noii propuneri legislative precizează că menținerea în activitate a soldaților și gradaților va permite instituțiilor militare să beneficieze mai mult timp de experiența lor, de multe ori dobândită în misiuni externe.

Prin modificarea Legii 384, cariera de militar profesionist va deveni mai atractivă, precizează Ministerul Administrației și Internelor. Conform expunerii de motive, modificarea legislativă urmărește modelul armatei americane și ține cont de necesitatea adaptării și compatibilizării forțelor armate din statele NATO.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Donald Trump îl critică pe Joe Biden, după ce acest a anulat 37 de condamnări la moarte

Donald Trump l-a criticat pe Joe Biden pentru decizia de a anula 37 de condamnări la moarte, în contextul în care președintele în funcție...

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...

Andrei Ivan, pe cale de a pleca de la Craiova în iarna aceasta. Destinația posibilă și viitorul olteanului

Andrei Ivan ar putea părăsi Universitatea Craiova în această iarnă, iar Turcia ar putea deveni următoarea sa destinație, în ciuda unei perioade mai puțin...
Ultima oră
Pe aceeași temă