Mihail Prohorov este unul dintre miliardarii care candidează la alegerile prezidenţiale din Rusia, de anul acesta. Într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel, omul de afaceri arată că ruşii sunt nemulţumiţi mai degrabă de funcţionarii corupţi decât de oligarhi şi că el nu îşi doreşte o Rusie fără Putin, pentru că actualul premier are meritele lui în reformarea statului.
„Multe decizii politice sunt luate departe de ochii publicului. Asta e una din cele mai mari probleme ale Rusiei. Chiar şi în ţările occidentale, unde există tradiţia democraţiei, participarea publică nu este aşa de bună cum ar trebui. Un om de afaceri îşi poate pierde banii şi îi poate câştiga la loc. Moneda de schimb în politică este încrederea. Dacă ai pierdut încrederea oamenilor, este foarte greu să o recâştigi”, explică Prohorov.
Marea greşeală a lui Vladimir Putin a fost că a făcut schimb de roluri politice cu Dmitri Medvedev, consideră miliardarul rus. „Putin a făcut o mare greşeală în ziua convenţiei partidului Rusia Unită, la sfârşitul lui septembrie, când Medvedev şi Putin au anunţat că vor face schimb de locuri. Asta a fost cinic. A mâniat oamenii. Clasa care munceşte s-a gândit: noi plătim taxe, avem respect şi trebuie, la rândul nostru, să fim respectaţi. Oamenii nu vor mai păstra tăcerea când deciziile sunt luate peste voinţa lor”.
Legat de faptul că fostul baron al petrolului, Mikhail Hodorkovski, închis de opt ani, a cărui avere a fost naţionalizată- l-a numit „proiect al Kremlinului” (deşi ei sunt în relaţii amiabile), omul de afaceri spune că nu se simte ofensat. „Este datoria mea să demonstrez scepticilor contrariul. Cred că l-aş putea convinge şi pe Hodorkovski, dacă aş discuta cu el. Mihail este un manager talentat. Cred că trece printr-o perioadă dificilă acum, că este în spatele gratiilor. Când voi ajunge preşedinte, mă voi asigura că este eliberat„.
„Sunt prea ocupat să mă gândesc la asemenea fantezii”, a comentat miliardarul rus, cu privire soarta lui Putin, dacă propunerea lui de a reduce numărul mandatelor pentru o funcţie politică s-ar reduce la două. „Eu sunt pentru o Rusie cu Putin (aluzie la protestele din Rusia, al căror slogan este „Rusia fără Putin” şi la care a participat şi el), dar şi cu scriitorul Boris Akunin şi blogger-ul Alexei Navalni, care i-au cerut lui Putin să se retragă. Dacă părţile adverse nu vor găsi o cale de reconciliere, vom avea, în cel mai rău caz, un război civil. Soluţia „Rusia fără Putin” nu mă inspiră. Nu avem nevoie de o revoluţie, ci de o evoluţie”.
Miliardarul rus a explicat că participă la alegerile prezidenţiale „tocmai pentru că este nevoie de evoluţie, minţi noi, cu idei noi. Lui Putin trebuie să i se recunoască meritele pentru ce a făcut. În primii lui ani de mandat, a reuşit să unifice o ţară divizată şi să simplifice codul fiscal. Veniturile oamenilor au crescut. Asta este noua clasă de mijloc, oamenii care acum câştigă bine şi refuză să mai trăiască fără drepturi civile.
În ceea ce priveşte măsurile pe care îşi propune să le îndeplinească dacă câştigă prezidenţialele, Prohorov susţine că vrea să impună competiţia în afaceri şi în domeniul politic. „Când intri într-unul din magazinele din oraşele noastre mari, poţi să alegi între zeci de feluri de ceai. În politică, oamenii nu au la dispoziţie prea multe variante”, punctează el.
„Vreau să se poată fonda mai uşor noi partide. Pragul de intrare în Parlament pentru un partid să scadă la 3%, de la 7%, cât este pragul acum. În economie, voi pune capăt monopolului, cum este, de exemplu, cazul Gazpromului. Voi investi în educaţie, ştiinţă şi cultură. Sunt mai importante decât investiţiile în domeniul militar. În acest moment, nimeni nu ne ameninţă ţara”.
„Sunt o mulţime de prejudecăţi împotriva oamenilor bogaţi, dar nu atât de multe cum erau pe vremuri. Ruşii sunt nemulţumiţi de oamenii incorecţi. „Adică cei care fraudează alegerile şi funcţionarii publici corupţi„, adaugă jurnalistul Der Spiegel. „Da”.
În opinia lui Prohorov, reputaţia ruşilor bogaţi s-a îmbunătăţit, pentru că creează locuri de muncă, investesc în ţara lor şi ajută oamenii. „În campanie, am vorbit cu foarte mulţi oameni simpli. Ei vin la mine şi-mi spun: „Eu sunt comunist, dart e voi vota pe tine, pentru că ştiu că nu furi”. Ăsta e momentul în care oamenii înstăriţi ar trebui să-şi asume puterea, în detrimentul celor care abuzează de funcţiile lor”.
De asemenea, Prohorov se fereşte să acuze direct de corupţie politicienii de la putere, precum Putin şi Medvedev. La întrebarea privind gradul de corupţie din Rusia, care s-ar întinde până la cele mai înalte funcţii în stat, miliardarul rus replică: „Mai uşor. Corupţia este o moştenire a Uniunii Sovietice, determinată de o economie a pauperizării. Ca să cumperi carne, trebuia să mituieşti măcelarul. Un sistem bazat standarde duble. Eram toţi disidenţi în propriile noastre locuinţe şi susţinători ai comuniştilor, la muncă şi în public”, a explicat omul de afaceri. Totuşi, la insistenţele reporterului, el a precizat că se poate discuta despre o corupţie care porneşte de sus.
Mihail Prohorov, în vârstă de 46 de ani, este al treilea cel mai bogat om din Rusia, cu o avere de 18 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes. Miliardarul este creditat cu 3% din intenţiile de vot, potrivit unui ultim sondaj al Institutului independent Levada.
Prohorov, liderul partidului Pravoe Delo (Cauza Dreaptă), şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din Rusia în decembrie 2011. Atunci, presa rusă aprecia că această candidatură reprezintă „un plan al Kremlinului”, realizat pentru a-i calma pe protestarii ruşi, care manifestau faţă de rezultatele alegerilor legislative (Rusia Unită a câştigat alegerile din 4 decembrie, n.r.).