17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialMiliardarul oradean Gelu Mudura, implicat in mai multe afaceri dubioase

Miliardarul oradean Gelu Mudura, implicat in mai multe afaceri dubioase

Multimilionarul in dolari, oradeanul Gheorghe (Gelu) Mudura, arestat, miercuri, de procurorii Anticoruptie, a mai fost implicat, de-a lungul timpului, in afaceri dubioase, aproape toate fiind intens mediatizate. Numele acestuia a fost asociat si cu cel al celebrului contrabandist de carburanti Adrian Tarau, fiul fostului prefect de Bihor, Aurel Tarau.
In dosarul lui Tarau, numele lui Mudura aparea frecvent. La interventia de atunci a premierului Adrian Nastase, care a declarat public la o ora de maxima audienta ca „el nu crede in arestari”, ancheta a fost musamalizata, Adrian Tarau a fugit in Statele Unite (unde se afla si astazi) cu peste 10 milioane de dolari, iar Mudura a scapat basma curata.
In 1998, impotriva afaceristului, la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor a fost depusa o plangere penala semnata de israelianul Eliahu Koren. Acesta sustinea ca Mudura i-ar fi garantat un imprumut de 100.000 de dolari girand cu imobile ale SC „Speed Master” SRL. Numai ca aceste cladiri s-au dovedit ulterior a fi puse gaj pentru mai multe datorii, iar evreul nu a reusit sa puna sechestru pe ele.
Un an mai tarziu, in 1999, Gelu Mudura a petrecut cateva luni in spatele gratiilor, acuzat ca a inselat o firma din Pitesti cu cateva miliarde de lei. In 2000, oradeanul a fost trimis in judecata impreuna cu Octavian Abrudan, fostul director general al filialei din Bihor a PECO, intr-un dosar „greu”: peste 15 miliarde lei „disparuti” in detrimentul societatii.
In urma cu doi ani, Mudura a mai fost implicat intr-o „afacere” care a starnit scandal: el a cumparat societatea „Librarul” SA, proprietara tuturor unitatilor din Oradea, a desfiintat toate aceste spatii si a inchiriat locurile ramase goale catre „Sensiblu”.
Anul trecut, acelasi Gelu Mudura a cumparat fabrica de mobila „Mobila Alfa”, dar pretul tranzactiei nu a fost dezvaluit pana acum. Firma este proprietara a zeci de hectare de teren aflate la iesirea din Oradea spre Vama Bors, iar afaceristul se pare ca ar fi avut intentia de a o inchide si de a vinde terenul, urmand sa castige astfel zeci de milioane de euro.
Tot anul trecut, presedintele Federatiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian, care se considera santajat de Mudura, a renuntat la proces. El s-a plans, initial, instantei ca ar fi fost santajat sa renunte la o datorie de sute de milioane de lei din partea firmelor administrate de Mudura. Aceasta era conditia pentru a primi actele de leasing ale limuzinei Saab pe care „omul de afaceri” Ioan Lucian uitase s-o mai plateasca, acte incheiate pe una din firmele controlate de Mudura. Pana la urma, el a renuntat la proces.
Procurorii au descoperit la perchezitie acte ce atesta ca Mudura are de returnat credite in valoare de aproape 5 milioane euro. De altfel, procurorii nu au nici o speranta sa recupereze vreun ban, deoarece toata averea omului de afaceri este gajata la diverse banci.
Prieten cu potentatii Oradiei, foarte apropiat de anumite cercuri de varf ale PD, Gelu Mudura a scapat mereu printre degetele Justitiei. Ramane de vazut daca prietenii politici din acest partid il vor ajuta si acum.

Cele mai citite

Dosar penal după ce o poartă metalică de pe un teren de sport a căzut peste un copil

Polițiștii din Alba au deschis un dosar penal după un incident petrecut pe terenul de sport al unei școli din Alba Iulia, unde o...

Rusia lovește orașul ucrainean Kosteantînivka: 3 morți și 3 răniți

Un atac rusesc asupra oraşului Kosteantînivka a ucis trei persoane şi a rănit alte trei. Acesta a vizat atât un bloc de locuinţe, cât...

Circulația feroviară în centrul Germaniei a fost întreruptă din cauza unei defecțiuni tehnice

Serviciile feroviare din centrul Germaniei au fost întrerupte sâmbătă din cauza unei defecţiuni tehnice, a anunţat Deutsche Bahn. Trenurile au rămas în staţii până...
Ultima oră
Pe aceeași temă