Statistici ingrijoratoare, la Vaslui. Un cutremur de peste 7 grade Celsius si cu o durata mai mare de 1 minut poate omora mii de locuitori din blocurile cu structura de rezistenta grav avariata. Specialistii Inspectoratului de Stat in Constructii au identificat 97 de blocuri grav afectate de seismele din ultimii 20 de ani, care s-ar putea prabusi in cazul unui cutremur de intensitate mai mare.
Este vorba de celebrele blocuri cu "bulina rosie", despre care s-au tot cerut fonduri in ultimii 20 de ani. In aceste blocuri locuiesc mii de persoane, care pot deveni oricand victimele unui cutremur de intensitate mai mare. "Blocurile cu risc seismic de gradul I nu mai suporta inca un soc seismic. Este o situatie cu adevarat grava, fiindca se pune problema, dincolo de aspectul material, a pierderii de vieti omenesti", a declarat Cezar Craescu, inspector-sef in cadrul Inspectoratului in Constructii Vaslui. Din pacate, in multe situatii, acele blocuri cu grave deficiente structurale au suportat operatiuni de varuire si modernizare, astfel ca nu realizezi pe moment daca au probleme constructive sau nu. Pana acum, lucrarile de reconsolidare se lasa asteptate. Sunt unele semnale ca, la cateva blocuri din Barlad, aceste lucrari ar putea incepe, in timp ce, in Vaslui, nu exista niciun bloc reconsolidat.
Situatia se datoreaza faptului ca respectiva lucrare, conform legii, trebuie suportata de buzunarul proprietarilor. Statisticile spun totul: cel putin 1.300 de barladeni ar putea sa-si piarda viata in cazul unui cutremur de proportii, din cauza ca locuiesc in blocurile cu bulina rosie din Barlad! In aceasta situatie se afla si cateva sute de locatari din cele noua blocuri afectate din orasul Negresti care, dupa estimarile specialistilor, nu au sanse sa reziste unui seism care depaseste 6 grade pe scara Richter. Vasluiul si Husul au blocuri incadrate in grupa de risc seismic de gradul I. In schimb, exista numeroase blocuri pe care expertizele le-au incadrat in grupa de risc seismic de gradul II.