16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMii de solicitări pentru carduri de sănătate

Mii de solicitări pentru carduri de sănătate

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa a eliberat, de la începutul anului şi până-n prezent, 9.200 de carduri europene de sănătate.

Majoritatea, a declarat purtătorul de cuvânt al CJAS, Lămâiţa Antochi, au fost solicitate în intervalul lunilor iunie-august. „Cardurile le sunt înmânate solicitanţilor gratuit şi sunt valabile şase luni”, a precizat Antochi. De precizat că posesorii acestui card au acces la servicii medicale din sectorul public, cum ar fi spitalele, farmaciile sau centrele de servicii medicale în aceleaşi condiţii cu locuitorii ţării pe care o vizitează.

Totuşi, solicitanţii trebuie să ştie că acest card acoperă  numai costurile serviciilor medicale din perioada în care se află peste hotare, dar nu şi ale serviciilor medicale pentru o afecţiune pe care au avut-o dinainte şi pentru care au călătorit în mod intenţionat în acea ţară. Beneficiarii cardului îl vor primi în termen de şapte zile prin poştă. Pe lângă cerere, solicitanţii trebuie să aibă la ei o copie a buletinului sau a cărţii de identitate şi să facă dovada că plătesc asigurările de sănătate, adică să prezinte o adeverinţă de la serviciu, talonul de pensie sau orice alt act doveditor. În cazul copiilor, este necesară o copie a certificatului de naştere.

După depunerea dosarului şi achitarea taxei de eliberare a cardului de sănătate, în decurs de circa şapte zile, autorităţile vor trimite cardul la adresa indicată. Cardul de sănătate este asemănător cu un card bancar, numai că are inscripţionate datele de identificare ale posesorului, numele, codul numeric personal al asiguratului şi instituţia care l-a emis. Scopul acestuia este să îi scutească pe români să încheie poliţe de asigurare medicală privată atunci când călătoresc în ţări ale Uniunii Europene.  Text Box:

 

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă