» Peste 10.000 de pensionari din judetul Vaslui isi duc traiul intr-o saracie lucie, cu venituri mai mici de 150 de lei pe luna. Majoritatea acestor batrani au lucrat la CAP. Pentru ei, promisiunile Guvernului de majorare a pensiilor nu sunt decat o iluzie desarta.
Dintre cei peste 10.000 de pensionari vasluieni, mai mult de 2.200 primesc mai putin de 100 lei, conform datelor centralizate de Casa Judeteana de Pensii Vaslui. Multi se adreseaza cu cereri de majorare a pensiilor, dar nu primesc decat promisiuni. In tot acest timp, singura lor sansa de supravietuire raman Casele de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP), de la care se imprumuta ca sa-si asigure traiul de zi cu zi. Cei mai multi dintre batranii vasluieni cu pensii mici sunt oamenii care au muncit ani de zile in CAP-uri sau in fostele IAS-uri. "Primesc o pensie de 100 de lei pe luna. Cu banii astia, ce sa faci? Cred ca am cea mai mica pensie din comuna, nu mai fac fata cheltuielilor. Va dati seama, am lucrat toata viata la CAP si am avut grija de copii si casa. Pensia pe care o am nu-mi ajunge de mancare si de medicamente. Nu mi-e ciuda de altceva, decat pe CAP. Am facut toate normele si tot degeaba, am bani putini la batranete. Eu tot ma-ntreb de ce dau asa putini bani. Il intreb pe postas, de cate ori il vad, daca s-a marit pensia, iar el imi spune sa am rabdare. Am ajuns la capatul puterii. Mi-au marit pensia de mai multe ori, dar degeaba, tot n-ajung banii. Am avut pensie de 30 de lei, au marit-o pana la 100, dar sunt bani putini", spune Georgeta Tanase, o batrana de 80 de ani din satul Laza, intr-o scrisoare adresata conducerea CJP.
Petronela Jalba, purtatorul de cuvant al Casei Judetene Vaslui, crede ca situatia nu e chiar atat de dramatica."O parte dintre acesti pensionari beneficiaza de pensie de urmas sau de pensie de limita de varsta cu vechime incompleta. Iar din aceasta categorie o parte beneficiaza, pe langa pensia de varsta si pensia de urmas, si de ajutorul acordat sotului supravietuitor", crede Jalba.