Restante la credite, datorii la bugetul statului si recuperatori la fiecare colt de strada. Acestea sunt doar trei dintre problemele cu care se confrunta, zilnic, mii de ieseni.
Statisticile Bancii Nationale a Romaniei si ale Directiei Generale a Finantelor Publice situeaza Iasiul in primele zece judete ale Romaniei la capitolul restante uriase. "Datoriile catre bugetul statului s-au marit de patru ori fata de anul trecut. Astfel, acum, intr-un singur trimestru, se aduna datorii catre bugetul consolidat, comparabile cu intreg anul 2008. Spre exemplu, la sfarsitul anului trecut, valoarea arieratelor se apropia de 350 de milioane de lei, iar acum, dupa primul trimestru, avem arierate noi de aproape 250 de milioane de euro. si au trecut abia trei luni finalizate din 2009. Este un procent foarte mare si arata ca Iasiul este lovit din plin de criza economica", a declarat Maria Taran, purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Iasi. In prezent, nivelul total al datoriilor catre bugetul consolidat al statului se ridica la 542 de milioane de lei, inspectorii fiscali facand eforturi mari pentru recuperarea lor.
Pe langa datoriile enorme la bugetul de stat, mii de ieseni sunt datori vanduti si la banci. Ultimele statistici ale Bancii Nationale a Romaniei arata ca iesenii au peste de 90 de milioane de lei datorii la credite. Valoarea exacta a restantelor se ridica la 93 milioane lei, suma crescand cu 20 de milioane de lei fata de prima luna a anului 2009. Cresterea este de patru ori mai mare fata de aceeasi perioada de referinta din 2008, cand datoriile iesenilor la banci erau de 23 milioane lei. Cele mai multe restante se inregistreaza la creditele in lei. Un singur iesean a adunat, potrivit Biroului de Credit, o restanta de 45.000 de lei, adica 450 de milioane de lei vechi.
"Noi nu avem voie sa divulgam identitatea, ci numai faptul ca ne referim la mai multe credite contactate pe persoana fizica. Odata intrate in baza noastra de date, informatiile referitoare la o persoana fizica sunt afisate pe Raportul de Credit timp de 5 ani. Singura posibilitate de a «iesi» din baza de date in acest interval este ca participantul care a introdus datele sa le stearga, in cazul in care considera ca a gresit atunci cand a transmis inregistrarea", a declarat Elena Balog, specialist in cadrul Biroului de Credit. Surprinzator, in ultima luna iesenii au contractat credite in valoare totala de 6,485 miliarde lei, cu aproape doua miliarde de lei mai mult fata de aceeasi luna din 2008.