13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialMihai Răzvan Ungureanu vrea preşedinţia

Mihai Răzvan Ungureanu vrea preşedinţia

Fostul premier speră să-l înlocuiască pe Traian Băsescu, însă este convins că această mutare se poate face doar după alegerile prezidenţiale din 2014.

 

Preşedintele suspendat al României, Traian Băsescu, are un aliat de nădejde în campania electorală. Fostul prim-ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, şi-a lansat Iniţiativa Civică de Centru Dreapta (ICCD) în trei oraşe din Transilvania şi Banat, motiv pentru a-l apăra pe „Băse” de criticile USL-ului. Cu ocazia vizitei pe care a făcut-o, ieri, la Timişoara, MRU a recunoscut, însă, că principalul său obiectiv politic în viitor este obţinerea funcţiei de preşedinte al României.

Fostul premier nu vrea să candideze acum, ci abia la alegerile din 2014, convins că Băsescu va rămâne în funcţie după referendumul de săptămâna viitoare. „În acest moment, gândim în termeni de 29 iulie. Pe mine mă interesează să pot candida la alegerile prezidenţiale din 2014, respectând Constituţia. În primul rând, este vorba de apărarea unei instituţii a statului de drept, a Instituţiei Prezidenţiale, nu de susţinerea lui Băsescu. Nu putem să ne batem joc, să ne facem jocurile de interese, să schimbăm legile peste noapte, asta este dezbaterea pe care noi o susţinem. Preşedintele ales al României este Traian Băsescu, iar eu nu mi-am pierdut ocazia de a-mi exercita dreptul la vot, aşa că mă voi duce şi voi pune ştampila pe «NU». Este vorba de un vot pe care îl dăm pentru democraţie, pentru apărarea statului de drept”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

„Antonescu, repetentul”

Fostul prim-ministru, care a declarat, imediat după ce voturile Parlamentului l-au dat jos din respectiva funcţie, că nu şi-a spus încă ultimul cuvânt, a dat un adevărat recital la Timişoara, atunci când a venit vorba despre Crin Antonescu.

MRU l-a făcut „repetent” pe actualul preşedinte interimar, iar participarea acestuia la mitingul pro-USL de duminică seara şi, în special, compararea sa cu fostul şef de stat american, John Fitzgerald Kennedy, nu a rămas netaxată de către Ungureanu. „Domnul Crin Antonescu a participat la mitingul de la Timişoara forţând Constituţia, care a fost încă o dată încălcată. Preşedintele interimar a terminat cu greu Facultatea de Istorie, fiind de două ori repetent. Tot repetent a fost şi în încercarea de a-l imita pe John Fitzgerald Kennedy, fostul preşedinte al Statelor Unite, care a făcut o vizită la Berlin pentru a le arăta celor de acolo că este unul dintre berlinezi. Diferenţa este, însă, că JFK era înconjurat de personalităţi puternice, pe când Antonescu a avut lângă el doar oameni politici cu aptitudini necunoscute. Sperăm ca Antonescu să nu ne mai dea atâtea emoţii culturale şi estetice”, a mai spus Ungureanu, absolvent al Facultăţii de Istorie, cu referire la remarca lui Crin Antonescu de la mitingul de duminică seara, prin care acesta s-a comparat cu fostul preşedinte american. Mihai Răzvan Ungureanu a semnat, la Timişoara, un protocol de asociere a Iniţiativei Civice de Centru Dreapta, pe care o conduce, cu Societatea Timişoara, a cărei şefie îi aparţine lui Florian Mihalcea. „Am semnat această asociere şi sunt onorat să fiu alături de membrii respectivei asociaţii”, a mai spus MRU, înainte de a participa la o serie de activităţi comune, inclusiv la o „promenadă civică” prin centrul Timişoarei.   

Marga şi Insula Paştelui

Fost ministru de Externe şi, mai ales, fost director al Serviciului de Informaţii Externe al României, Mihai Răzvan Ungureanu s-a luat şi de actualul ministru al Afacerilor Externe, Andrei Marga. „Desemnarea lui Andrei Marga pe acest post rămâne un mister, ca prezenţa statuilor pe Insula Paştelui. Reacţiile Europei faţă de noi nu vin din adversitate, ci din dorinţa ca România să fie o ţară democratică, stabilă, care să-şi apere Constituţia şi propriile legi. Atitudinea celor de la putere ne arată rea voinţă şi nouă ne este teamă de rea voinţă în democraţie”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă