Preşedintele moldovean, Mihai Ghimpu, consideră „regretabilă”, iar Ministerul moldovean de Externe şi-a exprimat „îngrijorarea profundă” în legătură cu demontarea de către autorităţile ucrainene a semnelor de demarcaţie de pe linia de frontieră dintre R.Moldova şi Ucraina, informează Deutsche Welle, citat de agenţia Mediafax.
Preşedintele interimar Mihai Ghimpu crede că incidentul de la Palanca este „regretabil”. „Mie îmi pare rău că s-a produs acest incident. Ucraina ştia foarte bine că suntem în discuţii pe această chestiune. Au rămas pilonii Republicii Moldova care confirmă linia de frontieră. Rămâne să discutăm”, a precizat Ghimpu.
Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei la Chişinău, Mîhailo Harîşîn, a fost convocat marţi la Ministerul moldovean de Externe (MAEIE), pentru a da explicaţii privind demontarea unor semne de demarcaţie a frontierei între cele două ţări. Diplomatului ucrainean i s-a cerut să explice acţiunile unilaterale ale autorităţilor ucrainene privind demontarea, luni seară, a unor semne de demarcaţie a frontierei de stat între Republica Moldova şi Ucraina, situate de partea ucraineană.
Poliţişti de frontieră ucraineni au demontat, fără explicaţii, în noaptea de 15 noiembrie, semnele de frontieră ale Republicii Moldova în zona satului Palanca. Bornele fusese instalate acolo la începutul acestui an, când a început procedura pentru delimitarea frontierei moldo-ucrainene.
Fostul şef al Direcţiei pentru proiecte internaţionale din cadrul MAE moldovean, Eugen Revenco, care anterior s-a ocupat de problemele demarcării frontierei moldo-ucrainene, a explicat că respectivele semne de frontieră „nu sunt definitive”, nefiind aprobate printr-un act juridic internaţional, cum ar fi tratatul care va fi încheiat după demarcarea frontierei.
Un oficial din cadrul ambasadei Ucrainei din Chişinău a declarat, sub protecţia anonimatului, că motivul acestor divergenţe se referă doar la partea tehnică a problemei. „Ucraina s-a adresat în repetate rânduri Moldovei cu propunerea de a instala semnele de frontieră în cadrul unei comisii bilaterale, dar Chişinăul nu a oferit nici un răspuns”, a precizat oficialul ucrainean. Conform oficialului citat, reacţia oficială a Ucrainei va fi făcută publică în cel mai scurt timp. „Cel mai probabil, problema tehnică va fi soluţionată la nivelul experţilor din comisia bilaterală pentru demarcarea frontierei”, precizează el.