16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMicrorezervaţia din Constanţa va fi modernizată

Microrezervaţia din Constanţa va fi modernizată

Micro­re­zer­vaţia din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN), unul dintre obiectivele cele mai vizitate de către turişti, dar şi de constănţeni, urmează să fie modernizată. Directorul instituţiei, Adrian Bîlbă, precizează că în luna august a acestui an va prinde contur un proiect îndelung aşteptat.

 

Renovare la standarde europene

„Primul şi cel mai important este proiectul de modernizare a Microrezervaţiei. Sperăm să funcţionăm şi cu aceasta ca vizitare în timpul construcţiei, dar dacă dirigintele ne va spune că nu se poate o să trebuiască să închidem Microrezervaţia. Se vor face o gospodărie ţără­nească, un punct de informare turistică la intrare, iar toate adăposturile de animale vor fi modernizate conform unor norme noi, norme europene, ale Uniunii Asociaţiilor Grădinilor Zoologice, de asemenea conform unor norme ecologice, norme cu spaţiu larg pentru animale. Vom alerga mai mult după animale să le vedem, dar va fi frumos”, a spus directorul CMSN. Banii pentru această investiţie provin din fonduri europene. Valoarea proiectului este de 500.000 de euro. Este un proiect de cooperare transfrontalieră între CMSN  şi  grădina zoologică din Dobrich, respectiv Primăria Dobrich, Bulgaria. „Noi suntem parte­neri cu ei în accesarea acestor bani şi împreună ne modernizăm microrezervaţiile”, a completat Adrian Bîlbă.

Taxă specială pentru vizitarea animalelor

Iubitorii de animale şi păsări care doresc să viziteze Microrezervaţia constănţeană trebuie să ştie că din această vară vor plăti o taxă specială, de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copiii mai mari de 5 ani. Rămâne valabil şi biletul unic de vizitare a complexului pe timpul verii, de 50 de lei pentru adulţi şi de 25 de lei pentru copii şi studenţi, însă cine doreşte să vadă doar Microrezervaţia poate face acest lucru plătind separat. Managerul CMSN spune că a introdus această taxă datorită numeroaselor solicitări din partea vizitatorilor de a admira şi urmări îndeaproape fauna din cadrul complexului, mai mult decât delfinii şi stelele. Pe de altă parte, va fi mai uşor din punct de vedere financiar pentru familiile cu copii, acestea nemaifiind nevoite să plătească pentru mai multe persoane taxa unică. „Oamenii îşi pot permite să vină într-un parc unde nu sunt maidanezi şi cerşetori, un parc care este îngrijit şi la momentul acesta se udă iarba deşi este o perioadă dificilă a anului, foarte uscată, şi lucrurile evoluează corespunzător”, apreciază directorul. Un alt proiect al lui Adrian Bîlbă este ca în extrasezon grupurile organizate de elevi să beneficieze de o reducere de 25% din preţul destinat lor, în ideea de a se promova lecţii deschise de bioecologie chiar la Microrezervaţie. „Vom putea să le explicăm mai mult, să aibă o discuţie cu muzeografii, cu dresorii, să se joace cu delfinii, poate, în  viitor”, este de părere managerul.

Propunere estivală pentru hotelieri

Tot o noutate este şi pachetul pregătit pentru vacanţă. Este vorba de o reducere de 25% pentru unităţile turistice, dar şi pentru simplele unităţi hoteliere care pot veni să încheie un contract cu CMSN. „Noi să le dăm acces cu 25% redus pentru beneficiarii vouche­­­r-u­lui pe care îl emit ei. Practic, ei emit un voucher pe care noi îl agreăm, printr-un contract. Acest voucher va fi ca un bilet de intrare, iar noi, la sfârşitul lunii, facturăm valoarea totală a voucherului la preţul cu 25% redus”, explică directorul.    

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă