15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecial"Mica Olimpiada" in Romania?

„Mica Olimpiada” in Romania?

Luciano Barra si Giorgio Viterbo, experti CIO, vin in Romania pentru a lua pulsul 

 

Vizita celor doi experti ai Comitetului International Olimpic (CIO) a constituit primul pas real din cadrul proiectului demarat recent de Octavian Morariu, presedintele COSR. Auditul se inscrie in programul de revigorare a sporturilor de iarna din Romania, initiat dupa Jocurile Olimpice de iarna de la Torino, de anul trecut. Octavian Morariu se bucura in acest demers de intregul sprijin al lui Jacques Rogge, presedintele CIO, ultima intalnire a celor doi, din februarie, avand ca principala tema de dezbatere derularea acestui proiect.
Expertii trimisi de CIO au petrecut doar doua zile in Romania, dar in acest rastimp au stat de vorba cu toti repezentantii sporturilor de iarna de la noi si au vizitat zona Valea Prahovei – Poiana Brasov. "Cartierul general" l-au avut stabilit la Predeal, de acolo avand posibilitatea sa inspecteze in special partiile de schi, sau mai bine zis locurile unde pot fi amenajate acestea. Cei doi specialisti s-au declarat optimisti, ambii apreciind ca toate partiile – de la Poiana Brasov, Azuga si Predeal – prezinta potential real pentru omologarea internationala. De asemenea, au considerat excelent locul ales de Federatia Romana de Schi si Biatlon (FRSB), pe drumul de la Predeal spre Susai, pentru constructia unei trambuline noi, foarte aproape de cea veche care in momentul de fata este scoasa din uz. Inspectorii CIO au fost placut impresionati de pista de biatlon de la Paraul Rece, chiar daca la momentul vizitei era plina de noroi. "Primaria statiunii Predeal a promis ca in primavara va asfalta pista de biatlon, iar specialistii CIO au fost de acord ca, daca se va intampla acest lucru, in iulie va putea gazdui un concurs international de Cupa a Europei la biatlon pe role", a spus Constantin Arghiropol, presedintele FRSB.
Departe de a considera nebunesti aceste planuri, dupa o evaluare la prima vedere, Luciano Barra si Giorgio Viterbo au propus reprezentantilor COSR sa inscrie Romania in cursa pentru organizarea editiei de iarna a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), din 2011 sau 2013. Considerat o mica olimpiada, FOTE ar putea constitui o repetitie generala inainte de mult ravnita candidatura pentru gazduirea Jocurilor Olimpice din 2022. Pe baza celor vazute pe parcursul sederii la noi, expertii CIO vor intocmi un raport detaliat in care, impreuna cu reprezentantii COSR, vor stabili etapele care vor trebui urmate pentru atingerea indraznetului obiectiv. De asemenea, s-a hotarat ca reprezentantii CIO implicati in proiect sa efectueze trimestrial vizite in Romania.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă