Gardul din fata impunatoarei cladiri a Politiei Capitalei de pe Calea Victoriei a devenit terenul de joaca al grafferilor din asociatia "Kartier" care, sub zambetele calde ale politistilor, au putut sa dea un "tag" sau sa faca o "piesa" chiar in barlogul lupului.
Actiunea, programata pentru ora 12.00, a strans un grup de adolescenti cu hanorace si blugi cu talie joasa, mai degraba bine imbracati, care dadeau cu spray-ul si altii, din aceeasi categorie, care priveau si faceau galerie. Initiativa a fost gandita ca "un semn de incredere si de toleranta din partea Politiei Capitalei pentru cei care respecta legea si care aleg sa deseneze graffiti in mod organizat, in spatii aprobate", cum scrie in comunicatul dedicat evenimentului. Chestorul Tutilescu a anuntat, cu aceasta ocazie, ca trebuie sa facem distinctie intre arta graffiti si mazgalirea peretilor cu inscrisuri. "Am observat unele lucrari de graffiti care, fara exagerare, erau lucrari de arta", s-a destainuit chestorul, pentru care "grafferii sunt artisti in toata puterea cuvantului".
Pe de alta parte, pe 27 martie 2008, Politia Capitalei, prin glasul aceluiasi chestor Marian Tutilescu, a anuntat ca va constitui un serviciu specializat in combaterea inscrisurilor cu graffiti. L-am intrebat acum daca cele doua initiative nu se bat cap in cap: "Nu e vorba de o brigada; vor fi unu-doi oameni care se vor ocupa de combaterea graffiti-ului. La noi fenomenul nu a luat amploarea din unele capitale vest-europene, insa dorim ca exprimarea artistilor (pentru ca eu asa ii numesc, fiind realmente artisti) sa se faca in forme organizate, institutionale", a incheiat chestorul, care a promis ca va face el insusi demersurile pentru ca grafferii sa se poata exprima liber.
Grafferii care au participat la actiune sunt membri ai asociatiei de promovare a culturii urbane "Kartier", de pe langa Centrul de Tineret al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti – cei mai multi, elevi de liceu la zi si prea putini, daca nu deloc, de la scoala profesionala, dupa cum au marturisit. Intrebati daca a desena pe gardul Politiei nu distruge mesajul underground al graffiti-ului, care tine sa ramana in anonimitate si clandestinitate, Alex, unul dintre grafferi, mi-a spus ca "a da un tag e doar un hobby", iar colegul lui, un punker cu creasta, a raspuns ca e mai importanta "posibilitatea de a te exprima artistic intr-un loc vizibil".
Cu aceasta ocazie, ei au lansat si revista de cultura urbana "Kartier.ro", "ziarul din cartieru’ tau" – o revista scrisa de adolescenti, avand ca tema subculturi de strada gen breakdance, graffiti, skate. Revista, editata de Centrul de Tineret al Bibliotecii Metropolitane, respira ceva din aerul cuminte al unei reviste de liceu, scoasa cu acordul conducerii institutiei.