Cu ajutorul subvențiilor europene, fermele din România devin tot mai profitabile.
Agricultura și meseria de fermier devin tot atractive pentru cei care doresc să își făurească o carieră în mediul rural. Chiar dacă acest domeniu nu asigură o îmbogățire rapidă, creșterea subvențiilor, în special a celor plătite de Uniunea Europeană, precum și preferința tot mai accentuată a românilor pentru alimentele locale reprezintă un semnal încurajator pentru cei care iau în calcul să investească într-o fermă, a rezultat dintr-o dezbatere organizată de Ziua Europei de RFI România la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj.
Dacă în ultimele decenii, milioane de români au plecat de la sat pentru a se muta la oraș, acum zona rurală devine tot mai interesantă pentru tineri. Aceasta este concluzia dezbaterii la care au participat aproximativ 100 de studenți ai celor mai importante universități de științe agricole din România, găzduită de Institutul pentru Științele Vieții din Cluj. Ovidiu Ranta, cadru didactic al universității clujene, a atras atenția asupra faptului că tinerii trebuie să îmbine cunoștințele teoretice cu experiența practică.
”Trebuie să fiți în același timp și consultanți și fermieri”, le-a spus Ovidiu Ranta. Directorul clusterului Agro Transilvania, Felix Arion, care conduce și departamentul de Științe Economice al universității clujene, a afirmat că una dintre prioritățile sale este pregătirea tinerilor în domeniul atragerii de fonduri europene. La rândul său, reprezentantul clusterului Agro Transilvania, fermierul Dorel Secară, i-a îndemnat pe tineri să își facă propriile lor ferme. ”Să nu vă așteptați să vă îmbogățiți muncind în ferma mea. Trebuie să fiți pe propriile voastre picioare”, le-a spus Dorel Secară, proprietarul unei ferme mari din comuna Borșa. El i-a mai îndemnat pe tineri să se mute la țară ”pentru că agricultură nu se poate face prin corespondență”.
La dezbaterea moderată de Cătălin Lența au participat jurnaliștii Ovidiu Nahoi și Gabriel Gherghelescu, precum și un mare număr de studenți. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj a găzduit Agronomiada, cea mai importantă competiție academică a tinerilor care studiază pentru a deveni specialiști în agricultură.