David Merkel, desemnat sa reprezinte SUA in cadrul negocierilor pentru rezolvarea problemei transnistrene, a venit ieri la Bucuresti, la invitatia diplomatilor romani.
Reprezentantul SUA in cadrul formatului de negocieri pe problema transnistreana, David Merkel, a venit ieri pentru prima data la Bucuresti, unde a discutat cu diplomatii romani despre posibilitatile de solutionare a conflictului inghetat din Republica Moldova. Formula de negociere acceptata de toate partile implicate este cea denumita "5±2", la care participa, pe de-o parte, Rusia, Ucraina, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), in calitate de mediatori, UE si SUA in calitate de observatori, iar pe de alta parte – Republica Moldova si Transnistria.
La sfarsitul consultarilor, atat delegatia americana, cat si cea romana si-au reafirmat sprijinul pentru solutionarea conflictului transnistrean, insa surse bine informate care au dorit sa-si pastreze anonimatul sustin ca intalnirea are o valoare emotionala si reprezinta un semnal ca Romania nu a abandonat aceasta regiune ce prezinta interes si pentru americani. Aceleasi surse ne-au spus ca, in conditiile in care Rusia arata ca se implica tot mai mult sa-si impuna solutia pentru rezolvarea conflictului inghetat, Romania nu poate sta deoparte.
De altfel, intalnirea romano-americana survine la cateva zile dupa ce, la Chisinau, a avut loc summitul fostelor republici sovietice, unde prim-vicepremierul rus Igor Shuvalov a repus pe tapet necesitatea implementarii Planului Kozak in Republica Moldova. Planul Kozak, respins de presedintele moldovean Voronin in 2003, presupune transformarea Republicii Moldova intr-o federatie in care Tiraspolul ar avea aceleasi drepturi cu Chisinaul, iar trupele rusesti ar ramane pentru circa 20 de ani in regiunea separatista. Afirmatiile oficialului rus au fost facute dupa ce premierul Vladimir Putin a avut o intalnire cu presedintele Voronin si cu omologul sau moldovean, Zinaida Greceanii.