Poate cea mai importantă caracteristică a construcţiilor moderne este uimitoarea dezvoltare a tehnologiilor şi materialelor folosite.
Acest fapt generează constant una din cele mai mari dileme cu care se confruntă proprietarii ce decid să construiască o locuinţă sau să renoveze una pe care o deţin deja: alegerea între materialele clasice, naturale şi cele moderne, artificiale.
În cazul de faţă, proprietarul a tranşat destul de repede această dilemă. El a dorit să folosească piatra, ca material de finisaj, în mai multe încăperi ale apartamentului său. Hotărârea era luată încă de la începutul lucrărilor de renovare. Dar de-abia când a comunicat acest lucru arhitectului care se ocupa cu planurile reamenajării, el a aflat că are la îndemână mai multe posibilităţi în acest sens.
Ceea ce i-a reţinut atenţia din informarea arhitectului au fost două din materialele care imită piatra naturală: piatra decorativă artificială şi cea reconstituită. Piatra artificială este fabricată din fibră de sticlă, polyester şi particule de piatră naturală, în timp ce piatra reconstituită este alcătuită din elemente naturale măcinate si recompuse. Când a vizitat magazinele de specialitate, proprietarul a constatat că cele două materiale concurează cu succes, din punct de vedere stilistic, piatra naturală, în timp ce preţul lor reprezintă doar jumătate din preţul acesteia. Acest aspect a dictat, în cele din urmă, alegerea.
Etape de lucru:
1. Pregătirea suprafeţelor. Cu toate că suprafaţa de montaj nu necesită nici o pregătire specială prealabilă, în cazul de faţă pereţii au fost tencuiţi înainte de montaj, pentru ca piatra artificială să beneficieze de o bază perfectă.
2. Realizarea instalaţiei electrice.Înainte de începerea placării pereţilor, au fost trase cablurile electrice. Pentru ca placarea să nu fie afectată, cablurile au fost trase prin şanţuri săpate în pereţi. Şanţurile au fost nivelate cu glet.
3. Aplicarea plăcilor. Suprafaţa de montaj a fost stabilită în funcţie de lăţimea plăcilor din piatră artificială. Montajul a început de la baza peretelui şi a continuat pe aproximativ 65% din suprafaţa acestuia (14 rânduri de plăci).
4. Chituirea rosturilor. Forma uşor neregulată a plăcilor a condus la apariţia unor rosturi în procesul de montaj. S-a decis chituirea acestora pentru a se conferi continuitate suprafeţei. S-a folosit chit de culoare albă.
5. Curăţarea suprafeţei. Imediat după ce chitul de rosturi a fost aplicat, surplusul a fost înlăturat cu o cârpă uscată. Operaţia a fost făcută atât timp cât chitul şi-a păstrat aspectul păstos, înainte să se întărească.