13.4 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialMeridiane

Meridiane

Ancheta la BND

Unul dintre liderii opozitiei germane, parlamentarul ecologist Volker Beck, a solicitat serviciilor secrete germane (BND) si ministrului Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeir, sa raspunda daca BND a avut activitati in Irak si in ce masura s-au abatut ele de la linia politica a guvernului german care a refuzat sa participe la razboi. Ministrul Steinmeir, vizat atat in calitate de fost coordonator al serviciilor secrete sub cancelarul Gerhard Schroder, cat si ca actual sef al diplomatiei germane, a acceptat sa raspunda la intrebari in fata Bundestagului si a declarat anticipat ca Germania nu a sustinut activ niciodata operatiunile militare din Irak.

Moscova avertizeaza Ucraina

Ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, care indeplineste si functia de vicepremier in guvernul de la Moscova, a dat un avertisment cat se poate de clar ucrainenilor, declarand ca santinelele Flotei Ruse din Marea Neagra care asigura paza farurilor din Crimeea au dreptul sa traga in cazul in care ucrainenii vor incerca sa patrunda pe teritoriul facilitatilor hidrografice respective, relateaza Interfax. „Nu vreau sa ma refer aici la detalii”, a adaugat Ivanov, care a declarat si ca Moscova este dispusa sa negocieze in continuare asupra statutului obiectivelor hidrografice din Crimeea.

Angela Merkel sustine gazoductul germano-rus

Cancelarul german, Angela Merkel, a sustinut ieri proiectul construirii unui gazoduct germano-rus, care sa traverseze Marea Baltica, lansat de predecesorul sau, Gerhard Schroder, garantand ca acesta nu este „indreptat” impotriva unor terte tari ca Polonia sau statele baltice. Acest proiect face parte din „parteneriatul strategic” germano-rus, pe care cele doua tari il vor „dezvolta in viitor”, a spus Merkel. Proiectul gazoductului nord-european a declansat proteste din partea Poloniei si a tarilor baltice, care se tem ca Rusia ar putea impune „preturi de monopol la gaze”.

Document secret intr-un bar

Un student care juca biliard intr-un bar impreuna cu niste prieteni a gasit un document militar ultrasensibil, in care erau prezentate in mod detaliat misiunile unei nave a armatei britanice in Orientul Mijlociu. Documentul avea mentiunea „uz intern”.

Avion cu… baterii

O echipa de cercetatori japonezi a declarat ca vrea sa trimita in atmosfera un om la bordul unui avion cu elice alimentat de 100 de baterii de tip „AAA”, similare celor folosite la diferite aparate electrocasnice. Neobisnuita incercare, pregatita de grupul Matsushita, vrea sa demonstreze potentialul bateriilor cu oxidril.

Varstninc invalid, surd si orb, executat

Consiliul Europei (CE) a criticat executarea in California (SUA) a unui condamnat in varsta de 76 de ani aproape complet orb si surd si care nu se putea deplasa decat in scaunul cu rotile, Clarence Ray Allen, condamnat pentru asasinat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă