16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialMeridiane

Meridiane

Gripa aviara la om, la granitele Europei

Turcia se confrunta cu doua cazuri de transmitere a virusului gripei aviare la om, soldate cu decesul victimelor, primele de acest gen inregistrate in afara Extremului Orient, unde au murit 70 de persoane din 2003 si pana in prezent, ca urmare a infectarii cu H5N1. Autoritatile de la Ankara au anuntat ca un adolescent, in varsta de 14 ani, si sora acestuia au decedat ca urmare a contractarii gripei aviare. De asemenea, alte sapte persoane, dintre care doi membri ai familiei celor doi frati, se afla sub tratament in Turcia, intrucat acuzau simptome asemanatoare celor specifice infectarii cu H5N1.

Planuri gresite pentru bomba atomica

CIA a furnizat Iranului, la inceputul anilor 2000, planuri eronate pentru fabricarea unei bombe atomice, sustine autorul unei carti („Stare de razboi: Istoria secreta a CIA si a administratiei Bush”), publicate in Statele Unite. Operatiunea a avut drept scop impiedicarea desfasurarii programului nuclear iranian, dar erorile au fost atat de grosolane, incat oamenii de stiinta rusi care lucrau in cadrul acestui program le-au corectat imediat, sustine James Risen.

Centre CIA in alta tara UE?

Organizatia Human Rights Watch (HRW) a anuntat ca exista inca o tara membra a Uniunii Europene, in afara de Polonia, care ar gazdui inchisori secrete ale CIA, informeaza Deutsche Welle. Directorul biroului HRW din Bruxelles a declarat, in fata comisiei de ancheta a Parlamentului European, ca analizeaza o serie de noi informatii privind existenta unor centre secrete CIA pe teritoriul unui alt stat european, dupa acuzatiile lansate la adresa Poloniei, tara membra UE, dar si a Romaniei, care se pregateste de aderare. Guvernele de la Bucuresti si Varsovia au respins categoric aceste acuzatii.

Naftogaz ameninta Gazprom

Compania publica ucraineana Naftogaz l-a amenintat cu urmarirea in justitie pe purtatorul de cuvant al gigantului rus Gazprom, care a acuzat Kievul de „furt” din gazoductele care tranziteaza Ucraina in drumul lor spre Europa. „Purtatorul nostru de cuvant s-a lansat intr-o corespondenta cu purtatorul de cuvant al Gazprom. Si nu exclud ca aceasta corespondenta sa fie transferata in justitie”, a declarat seful Naftogaz, pe postul ucrainean de televiziune Kanal 5.

Polonia recheama ambasadorii comunisti

Noul guvern conservator de la Varsovia a decis rechemarea in tara a acelor ambasadori care au colaborat cu fosta putere comunista, a indicat purtatorul de cuvant al Ministerului polonez de Externe.

Zeci de morti la Mecca

Cel putin 23 de persoane si-au pierdut viata si peste 80 au fost ranite, in urma prabusirii unui imobil la Mecca, primul lacas sfant al musulmanilor in Arabia Saudita, unde sute de mii de pelerini se pregateau de hagealac. Tragedia a fost provocata de un incendiu.

Cine imparte, parte-si face

Presedintele american, George W. Bush, a lansat o provocare Congresului, desemnand mai multi dintre aliatii sai politici in posturi cheie in domeniul securitatii si al afacerilor externe, trecand peste aprobarea necesara din partea Senatului american.

Cele mai citite

Piața apei publice crește: Din ce în ce mai mulți români conectați la sistemele de alimentare

Valul urbanizării aduce apă potabilă prin rețele publice pentru 77% dintre gospodăriile din România Institutul Național de Statistică anunță că populaţia conectată la sistemul public...

Capcane digitale: Falsificatori de pagini web care dau asistență juridică

Rețeaua înșelătoriilor online promite asistență juridică falsă pentru recuperarea fondurilor pierdute în investiții Poliția Română avertizează asupra unor noi modalități de înșelăciune în mediul online....

România a atras investiții străine directe de 6,74 miliarde de euro în 2023, cu mult mai puțin față de un an în urmă

România a atras investiții străine directe (ISD) de 6,74 miliarde de euro în 2023, în scădere semnificativă față de recordul de 10 miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă