7000 de dolari pentru un transport de jucării contrafăcute, 2.000 pentru un container cu ochelari, 3000 pentru lenjerie intimă. Fiecare container fără acte ieşea din port în schimbul unei şpăgi.
Arestarea grupării care gestiona fraudulos importurile din Portul Constanţa scoate la iveală şi amănunte picante despre modul în care şefii vămii luau şpagă de la cei care voiau să introducă mărfuri în ţară, în special din China.
Convorbirile interceptate de SRI şi furnizate procurorilor DNA arată cum vameşii îşi negociau şpaga de la caz la caz.
În funcţie de mărimea containerului, de conţinut şi de proprietar, vameşii şi intermediarii dintre autorităţile portuare şi deţinătorii mărfurilor percepeau anumite tarife. Astfel, suma cerută pentru un import de lenjerie intimă putea să difere de unul de ochelari sau de jucării contrafăcute.
Spre exemplu, lucrătorul vamal Dragoş Iulian Tudoran i-a solicitat afaceristului Mohamad – Rouchdi suma de 3.500 USD mită în schimbul permiterii intrării în ţară a 60 de colete cu parfumuri, 40 de baxuri cu umbrele, 7 baxuri cu cărţi de joc şi produse marca ,,H&M” contrafăcute.
Icoane de contrabandă şi Nesquik pentru copiii vameşilor
Cei de la vârful Portului Constan-ţa nu ezitau să perceapă „taxă” nici pentru importurile „sfinte”. „La data de 12.11.2010, inculpatul Tudoran Dragoş-Iulian (lucrător vamal n.r.) i-a solicitat inculpatului Mohamad-Rouchdi (afacerist n.r.) suma de 1.000 USD pentru introducerea în ţară prin Vama Constanţa Sud Agigea a unui container cu marfuri, con-ţinând, disimulate, 70 de baxuri cu icoane şi alte articole religioase ortodoxe, pentru care nu exista autorizarea Patriarhiei Române”, se arată în încheierea Înaltei Curţi prin care „băieţii deştepţi” din Portul Constanţa au ajuns după gratii.
Mai mult, vameşii nu ezitau să-şi facă provizii din marfa de contrabandă care trecea prin port. Astfel, o discuţie monitorizată de anchetatori între Tudoran şi adjunctul vămii Constanţa Agigea Sud, Claudiu Olteanu, arată cum aceştia stabileau că trebuie să se aprovizioneze cu Nesquik pentru membrii familiei: ,,Tudoran Dragoş Iulian: «E bună, mă, le-ai luat la copii cacao din aia, Nesquik?»; Olteanu Claudiu: «E bună?» T.D.I: «Da»; Olteanu C.: «Nu am mai luat de mult, dar o să le iau mâine»; T.D.L: «Să le iei. Cică stabilizează calciul în organism. E deosebit»; Olteanu C.: «Da? Aha! O să mă uit peste ce-a venit»; T.D.L: «Bine»”.
Vameşii află mâine dacă rămân după gratii
Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis mandate de arestare pentru 29 de zile pentru 29 de persoane, printre care se află şi fostul secretar general al Ministerului de Interne, Laurenţiu Mironescu, dar şi câţiva dintre funcţionarii cu funcţii de conducere din vămile din Constanţa: Eugen Bogatu, Claudiu Olteanu, Liviu Durbac, Liviu Bratu. Toţi aceştia sunt acuzaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de fapte de corup-ţie. Vameşii sunt cercetaţi de anchetatori pentru că cereau şpagă pentru a permite intrarea în ţară a unor containere cu mărfuri aduse din China fără plata taxelor legale. Decizia finală în privinţa arestării preventive a acestora urmează să o ia Completul de 5 judecători din cadrul Secţiei Penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cei cinci magistraţi vor soluţiona contestaţiile celor arestaţi în cursul zilei de mâine.
Lista de preţuri a vameşilor
3.500 USD pentru lucrătorii vamali şi 500 USD pentru lucrătorul vamal Tudoran Dragoş-Iulian, pentru 108 baxuri conţinând chiloţi bărbăteşti purtând însemnele de marcă contrafăcută D&G 7.000 USD pentru jucării contrafăcute purtând însemnele mărcii ,,Bakugan”
2.000 USD pentru 111 baxuri de ochelari contrafăcuţi;
1.500 USD pentru produse contrafăcute purtând însemnele mărcii ,,Burberry”
3.000 USD pentru 30 de baxuri de chiloţi (alţii decât cei care purtau însemnele mărcii ,,D&G”;
4.500 USD pentru 221 baxuri cu tampoane igienice marca All Day.