» Colindatorii traditionali sunt pe cale de disparitie in Bistrita-Nasaud, iar locul lor este luat de tinerii care urmaresc doar castigurile financiare
Bistritenii au stiut sa conserve in timp, in mare masura, obiceiurile stramosesti traditionale. In acest an, curtile caselor si scarile blocurilor au fost mai mult pustii, singurele acorduri de colinzi izbucnind vag, pe ici, pe colo, din gurile copiilor porniti pe strans bani. Adultii s-au adunat in preajma televizoarelor si au uitat sa astepte, ca odinioara, bataile in poarta care vesteau sosirea colindatorilor.
Cate un "Dom dom sa-naltam" invatat de la televizor a inviat pe-alocuri ulitele satelor din Bistrita-Nasaud, orasul Bistrita fiind in preajma sarbatorilor mai degraba mut. Daca in urma cu doar cativa ani, colindatorii se luau la intrecere pe strazi incercand sa cante cat mai frumos, in acest an Bistrita a dus lipsa de colind.
Pana si bistritenii de rand au sesizat ca lipseste ceva Craciunului si s-au plans de lipsa colindatorilor.
"Am o parere foarte proasta despre faptul ca in acest an nu am avut colindatori, pentru ca nu se mai respecta traditiile. Mai umbla cu colinda doar copiii si de regula sunt trimisi la colindat de parinti ca sa faca bani. Daca ii servesti cu prajituri, parca i-ai jigni. Nu mai vor decat bani", a declarat Ancuta Catana.
Un alt bistritean incearca sa isi explice de ce colindatorii nu i s-au inghesuit si in acest an la poarta. " Scaderea dramatica a numarului colindatorilor si implicit moartea acestui obicei se datoreaza parintilor, care nu mai stiu sa transmita mai departe aceasta traditie atat de frumoasa. Cred ca asta e cel mai dureros, tranzitia a reusit sa distruga frumusetea Craciunului, care se reduce azi la mancare si bautura in exces. si daca vin colindatorii, azi vin numai sa se imbete crita, nu sa vesteasca Nasterea Domnului. Ar trebui sa ne raportam la parintii parintilor nostri ca sa inviem Craciunul", sustine Titus Banc.
Pana in anii trecuti, Ajunul Craciunului venea in judetul Bistrita-Nasaud cu obiceiuri care mai de care mai frumoase.
Pavel Moldovan (88 de ani) isi aminteste de obiceiuri care in curand vor mai putea fi vazute doar pe filmari.
"Belciugarii erau tineri costumati in capre si ursi care se prezentau in fata gazdelor cu cate o mica sceneta pregatita dinainte", explica batranul. Localnicii credeau ca gospodaria in care joaca belciugarii va fi una bogata in anul care vine.
Traditii
Inaintea belciugarilor mergeau la colindat fetele imbracate in costume populare si incaltate cu opinci. In casele in care acestia se intalneau se incingea o petrecere de zile mari.
Pe Valea sieului, tinerii merg la colindat organizati in "Bere" – organizarea fecioreasca prilejuita de sarbatorile Craciun si An Nou. Pe Valea Bargaului, nu sunt uitati de Craciun nici cei care au trecut in vesnicie. Inainte de a porni cu colindul, satenii mergeau la cimitir si aprindeau lumanari pe morminte. In satele din judetul Bistrita-Nasaud se mai mergea cu Turca sau Capra, cu Viflaimul, Irozii si Steaua, insa aceste obiceiuri mai sunt tinute in viata azi doar de copii, in special de etnie roma, care urmaresc castiguri materiale.