Membrii NATO se pregătesc să se întâlnească în Portugalia, pentru ceea ce este considerat unul dintre cele mai importante summituri din cei 61 de ani de la înfiinţarea Alianţei, relatează BBC, potrivit NewsIn.
Cele 28 de state membre NATO speră să ajungă la un acord privind un noul concept strategic, care va trasa modul în care Alianţa se va apăra în faţa ameninţărilor din următorul deceniu.
Discuţiile de la Lisabona urmează să schiţeze viitorul NATO, într-un moment în care bugetele sunt reduse, iar provocările se diversifică, a declarat corespondentul BBC Carolina Wyatt.
Printre priorităţile Alianţei din acest punct de vedere se numără o capacitate de apărare antirachetă pentru protejarea teritoriilor, populaţiilor şi forţele din statele membre, cooperarea în securitatea informatică, pentrru detectarea, prevenirea şi recuperarea după atacuri cibernetice, precum şi cooperare civil-militară pentru o abordare a crizelor, conflictelor, stabilizării şi reconstrucţiei.
La reuniunea de la Lisabona va participa şi preşedintele rus Dmitri Medvedev, un semn al îmbunătăţirii relaţiilor dintre cele două părţi. El nu a mai luat parte la Consiliul NATO-Rusia după conflictul dintre Moscova şi Tbilisi, din 2008.
Alianţa este dornică să îşi îmbunătăţească relaţiile cu Rusia, unul dintre subiectele importante de pe agenda summitului fiind planurile pentru o apărare antirachetă comună.
Acestor eforturi li s-a alăturat şi preşedintele american Barack Obama, care a insistat ca Statele Unite să ratifice cât mai repede noul tratat pentru reducerea armelor nucleare semnat în aprilie cu Rusia. El a subliniat că aceasta este prioritatea administraţiei sale în ceea ce priveşte securitate, înainte de schimbarea structurii Congresului, în ianuarie 2011.
Moscova promite şi ajutor logistic pentru NATO în Afganistan, prin ridicarea parţială a restricţiilor privind rutele de tranzit din ţară.
Afganistanul va figura în fruntea agendei, NATO sperând că pună capăt operaţiunilor de luptă din această ţară până în 2014. Preşedintele afgan Hamid Karzai, care urmează să îi întâlnească pe liderii statelor membre sâmbătă, a declarat ca vrea ca NATO să predea controlul ţării până la sfârştul lui 2014 – un termen pe care Statele Unite l-au calificat drept realist, dar nu bătut în cuie.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului Geoff Morrell a declarat că termenul există de mai mult timp, dar a precizat că acest lucru nu înseamnă că toate forţele coaliţiei vor trebui să părăsească ţara până atunci.
O tranziţie lină în Afganistan este cheie pentru credibilitatea Alianţei, potrivit BBC. Joi, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a admis că Alianţa a subestimat provocarea din aceastră ţară, dar în prezent este încrezător că se află pe calea cea bună. „Sunt foarte optimist în legătură cu operaţiunea noastră din Afganistan şi vom face un anunţ pozitiv la Lisabona – transferul urmează să înceapă”, a declarat el pentru cotidianul portughez Renascenca.
În prezent, circa 12.000 de militari internaţionali participă la Forţa NATO de Asistenţă la Securitate (ISAF) din Afganistan.
La summit vor fi dezbătute şi propunerile pentru schimbarea structurii de comandă a NATO, într-o tentativă de a reduce birocraţia şi cheltuielile. În urma acestor schimbări, numărul agenţiilor NATO care se ocupă de domenii precum logistica, comunicaţiile, cercetarea şi antrenamentele ar putea fi redus de la 14 la trei.
Între timp, şeful serviciilor portugheze de informaţii a demisionat joi din cauza reducerilor de buget, chiar înainte de summitul NATO de la Lisabona. Ministrul portughez al apărării, Augusto Santos Silva, a dat asigurări că demisia nu va afecta securitatea sau strângerea de informaţii.