5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialMelomanii la apel!

Melomanii la apel!

 

Ediţia a XIV-a a Concursului Internaţional „George Enescu“ va fi deschisă, în premieră în istoria sa, printr-un concert de gală susţinut de doi dintre laureaţii de marcă ai concursului: violonistul român Alexandru Tomescu (laureat în ediţia 1999) şi pianistul kazah Amir Tebenikhin (laureat în 2009). Evenimentul, care va avea loc sâmbătă, de la ora 19.00, va fi transmis la TVR 2 şi TVR HD.

Din programul galei fac parte: Rapsodia Nr. 1 în La Major op.11 de George Enescu, Concertul pentru Vioară şi Orchestră în Mi Minor Op. 64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy şi Concertul pentru Pian şi Orchestră în La Minor Op.16, de Edvard Grieg.

Concertul de deschidere din 6 septembrie beneficiază de participarea extraordinară a Filarmonicii “George Enescu”, dirijori fiind laureaţii Concursului Internaţional de dirijat “Jeunesses Musicales”.

“România contează pe piaţa muzicală internaţională şi acest lucru se vede şi la Concursul Internaţional «George Enescu», pentru că este un eveniment care oferă oportunitatea tinerilor artişti de a începe o carieră muzicală recunoscută la nivel mondial. Cu o tradiţie de a lansa artişti deveniţi mari nume ale muzicii clasice de astăzi, Concursul «George Enescu» consolidează, alături de Festivalul Enescu, importanţa României ca jucător pe piaţa culturală internaţională”, a declarat Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului şi al Concursului Enescu.

Alexandru Tomescu este laureat al ediţiei din 1999 a Concursului Internaţional “George Enescu” şi unul dintre cei mai buni violonişti români ai momentului. Tomescu a concertat pe marile scene ale lumii precum: Carnegie Hall din New York, Théâtre des Champs Elysées, Paris, Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor dirijori de renume. În România, Alexandru Tomescu s-a implicat în organizarea mai multor turnee naţionale de muzică clasică, iar, din 2007, deţine dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Concursul Internaţional “George Enescu” este singura competiţie de acest gen din România şi este afiliat la Federaţia Mondială a Concursurilor Internaţionale Muzicale (FMCIM) şi parte a prestigiosului Festival “George Enescu”.

Ediţia din acest an se desfăşoară în perioada 6 – 27 septembrie, la Ateneul Român şi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, şi are patru secţiuni competiţionale: Vioară, Violoncel, Pian şi Compoziţie. Premiile oferite vor fi în valoare de 100.000 de euro.

Iată oferta concursului “George Enescu”: peste 230 de tineri artişti din 36 de ţări, viitoarele mari nume ale muzicii clasice de mâine, un recital extraordinar al pianistului francez Jean-Claude Penntier, membru în juriul Festivalului şi prezent şi în ediţia 2013 a Festivalului Enescu, Galele Finale ale laureaţilor acestei ediţii a Concursului Enescu, alături de Orchestra Filarmonicii “George Enescu”.

Concurenții înscriși la ediția din această toamnă a Concursului Internațional „George Enescu” provin din 36 de țări: România  (28 concurenți), Rusia (25), Coreea de Sud (21), Japonia (17), SUA (9), Franța (8), Ucraina (7), Germania (6), Canada (4), China (4), Grecia (4), Marea Britanie (3), Italia (3), Estonia (3), Polonia (2), Taiwan (2), Republica Moldova (2), Letonia (2), Belarus (2), Bulgaria (2), Elveția, Azerbaijan, Kazakhstan, Serbia, Israel, Belgia, Lituania, Norvegia, Georgia, Spania, Brazilia, Venezuela, Mexic, Argentina, Australia, Austria (câte un participant din fiecare).  

Cele mai citite

Diabetul atinge niveluri pandemice, afectând peste 800 de milioane de persoane la nivel global

Diabetul, o afecțiune care perturbă procesarea zahărului în organism, a devenit una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel mondial, cu o...

Investițiile străine în România cresc, dar numărul noilor companii cu capital străin scade semnificativ

Italia deține cel mai mare număr de firme (53.411) înregistrate în România Investițiile directe ale nerezidenților în România au totalizat 5,362 miliarde de euro în...

Netflix majorează prețurile abonamentelor în România, după scumpirile din industria de streaming

Netflix a anunțat o majorare a prețurilor pentru toate tipurile de abonamente în România, în contextul unor creșteri similare adoptate recent și de alte...
Ultima oră
Pe aceeași temă