13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialMelescanu ii da inainte cu manevrele cu rusii

Melescanu ii da inainte cu manevrele cu rusii

"Guvernul de la Bucuresti pledeaza pentru intarirea dialogului cu Rusia in vederea risipirii temerilor acesteia legate de bazele americane din Romania si Bulgaria, ca si de scutul antiracheta al SUA", a declarat, joi, ministrul roman al apararii, Teodor Melescanu, intr-un interviu acordat agentiei France Presse, transmite Rompres.
''Reactiile mai curand nervoase (ale Federatiei Ruse) emana probabil din lipsa de informatii cu privire la scopul si functionarea acestor instalatii militare'', a apreciat ministrul roman. In opinia lui Melescanu, ''cel mai bun mod de a depasi aceasta lipsa de informatii o constituie dialogul''.
Melescanu a evocat in acest sens dorinta Bucurestiului de a supune Moscovei, impreuna cu Sofia, un memorandum cu privire la ''rolul'' acestor instalatii.
In termenii acordurilor bilaterale semnate in 2006 de Washington cu Romania si Bulgaria, cele doua tari cu iesire la Marea Neagra au autorizat armata americana sa foloseasca o serie de instalatii militare de pe teritoriile lor ce ar putea servi in operatiuni ale SUA, indeosebi ale fortelor speciale, aminteste AFP.
Ministrul roman al apararii a precizat ca un numar de 21 de ''acorduri tehnice'' privind detaliile prezentei americane in Romania sunt in curs de finalizare, iar primii soldati americani sunt asteptati in Romania in ''iulie sau august''.
Tot pentru a linisti Moscova, dl Melescanu a pledat pentru organizarea de ''manevre militare comune sub egida Parteneriatului pentru pace, cu participarea de trupe din Romania, Bulgaria, Ucraina, Rusia'' si alte tari.
Oficialul roman a precizat ca astfel de exercitii comune au mai avut loc, cu participarea de contingente ruse.
Intr-un context in care Moscova a amenintat sa-si indrepte rachete spre Europa in raspuns la proiectul Washingtonului de a desfasura 10 rachete interceptoare in Polonia si un radar ultraperformant in Republica Ceha, ministrul roman al apararii a criticat acest tip de ''retorica depasita, specifica perioadei razboiului rece''.
El a elogiat totodata virtutile dialogului in vederea reducerii tensiunilor: ''Rusia are relatii speciale cu NATO. Temerile sale nu pot fi ignorate, dar exista un cadru institutional de dialog, si anume Consiliul NATO-Rusia, care trebuie utilizat'', a apreciat oficialul roman in interviul acordat AFP.

Cele mai citite

Populația conectată la sistemul public de alimentare cu apă a crescut, dar milioane de oameni sunt în continuare fără acces

Anul trecut, un număr de 14,7 milioane de persoane din România erau conectate la sistemul public de alimentare cu apă, reprezentând 77,1% din populația...

Alina Gorghiu: de la 1 octombrie cei aflați sub control judiciar nu vor mai putea fugi din țară

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spune că de la 1 octombrie va putea fi evitată fuga din țară a unor inculpați aflați sub control judiciar,...

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă