16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialMelescanu, avertizat de presedinte

Melescanu, avertizat de presedinte

» Presedintele Basescu crede ca Melescanu "nu are dreptul sa blocheze cererea presedintelui de incepere a urmaririi penale" si il acuza de abuz in serviciu.

» Ministerul Justitiei sustine ca are nevoie de acte in original si ca nu-l intereseaza probele din dosar.

» PD-L i-a cerut lui Basescu suspendarea lui Teodor Melescanu pentru abuz in serviciu.

Presedintele Traian Basescu
sustine ca Guvernul blocheaza anchetarea ministrilor, subliniind tratamentul diferit in Justitie al romanilor de rand in raport cu membrii Executivului. In acest context, Partidul Democrat Liberal a cerut presedintiei sa inceapa urmarirea penala a ministrului interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, si sa-l suspende din functie. PD-L il acuza pe Melescanu de "abuz in serviciu" si de retinere sau distrugere de documente oficiale pe motiv ca tergiverseaza inceperea urmaririi penale in cazul a opt fosti sau actuali ministri. Melescanu a restituit sambata Presedintiei documentele primite cu o zi in urma, pe motiv ca nu reprezinta "dosarul cauzei".
Tot atunci, Melescanu si-a exprimat "nelinistea" ca este in imposibilitatea de a-si exercita atributiile prevazute de Legea raspunderii ministeriale si a cerut specialistilor sa analizeze demersurile care ar urma sa fie intreprinse in continuare. Aflat in dilema, Melescanu a plecat totusi intr-o vizita in Iordania, de patru zile, fara a veni cu explicatii suplimentare.

Specialistii lui Melescanu l-au trimis cu explicatii pe Gheorghe Mocuta, secretar de stat in minister. Dintr-o data, Ministerul Justitiei a devenit interesat de procedura, sustinand ca ar fi obligatoriu sa verifice actele stranse de procurori in dosarele ministrilor, pentru ca asa spune legea. Mocuta, la fel ca si Adrian Iorgulescu, vicepresedinte PNL, a tinut sa precizeze ca nu-l intereseaza probele impotriva celor opt, ci doar legalitatea avizului ministerului. Mai mult, el s-a aratat extrem de ingrijorat, pentru prima data de altfel, de faptul ca aceste cauze s-ar putea intoarce la procurori deoarece nu s-a respectat procedura normala de incepere a urmaririi penale. Pentru toate acestea, Mocuta vrea numaidecat dosarul intocmit de anchetatorul de caz, lucru imposibil, avand in vedere ca nimeni nu are dreptul sa ceara informatii din dosar procurorului care se ocupa de un caz. Alaturi de Gheorghe Mocuta se pare ca a lucrat la acest raspuns chiar Tudor Chiuariu, fostul ministru al Justitiei, implicat direct in acest scandal al ministrilor suspectati de coruptie si, de curand, consilier al premierului Tariceanu pe probleme de justitie.
Expertii in drept sustin ca presedintele are dreptate, deoarece el este cel care avizeaza inceperea urmaririi penale fata de un fost sau actual ministru. "Conform Legii raspunderii ministeriale, ministrul Justitiei nu are nici o implicare. Ministrul nu este organ de ancheta si nu are acces la dosar, plus ca vad aici un conflict de interese. Nu se poate ca un membru al Executivului sa dea aviz pentru cercetare pentru un alt membru al aceluiasi Guvern. Dosarul ar trebui sa se intoarca la cel care a cerut avizul, respectiv Parchetul General. Nu ar mai trebui ca dosarul sa treaca pe la ministrul Justitiei… In cazul lui Melescanu se poate vorbi de abuz in serviciu", ne-a declarat avocatul Marius Borza.
Presedintele Basescu i-a trimis, miercuri, ministrului interimar Teodor Melescanu cererile de declansare a urmaririi penale pentru opt fosti si actuali ministri: Adrian Nastase, Miron Mitrea, Victor Babiuc, Tudor Chiuariu, Decebal Traian Remes, Paul Pacuraru, Codrut seres, Nagy Zsolt.

Melescanu, pasibil de abuz in serviciu

basescu a raspuns prompt, sustinand ca el personal nu are acces la dosarele procurorilor si la trimis pe Melescanu la responsabilul de caz sa ceara date suplimentare. "Presedintele Romaniei nu are dosarul cauzei si nu are acces la acest dosar. El se afla la procurorul de caz. Daca ministrul Melescanu doreste sa-si slujeasca interesele politice si vrea dosarul cauzei, sa-l ceara procurorului. (…) Cred ca ministrul Melescanu se apropie de situatia de a fi un ministru care face abuz in serviciu. Este un avertisment pe care i-l dau public. Ministrul Justitiei nu are dreptul sa blocheze cererea presedintelui de incepere a urmaririi penale. Abuzul in serviciu este deja o constatare pe care am facut-o", a declarat presedintele. Basescu a mai aratat ca are impresia ca ministrul interimar face tot posibilul sa-si salveze, tragand de timp, colegii din Guvern.

Cele mai citite

Ședință CSAT: România va sprijini Republica Moldova pentru a face față noilor provocări ale Rusiei

Joi, 19 septembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. O primă...

Momente grele pentru Duckadam! „Eroul de la Sevilla” a intrat în operație pe cord deschis

Fostul mare goalkeeper Helmut Duckadam, legendarul erou al Stelei din Liga Campionilor, traversează un moment extrem de complicat din punct de vedere medical. Helmut Duckadam...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă