10.9 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialMegainvestiţie IT în Jucu

Megainvestiţie IT în Jucu

Cel mai mare centru de date din România va fi construit în parcul Tetarom III.

 

Cel mai mare centru de date din România va fi construit în parcul industrial Tetarom III, din comuna clujeană Jucu. Este vorba de o investiţie al cărei nucleu va fi reprezentat de un „data center”, care va fi amenajat de compania Star Storage. Valoarea acestei investiţii va fi, pentru început, cuprinsă între 4,5 şi 6 milioane de euro. „Vom avea cel puţin câteva zeci de locuri de muncă”, a spus directorul general al companiei Star Storage, Cătălin Păunescu. Această firmă mai are un astfel de centru de stocare a datelor în Bucureşti. Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 16 milioane de euro şi are 500 de angajaţi.

De ce a ales Jucu

Cătălin Păunescu a precizat că a ales să investească la Jucu din mai multe motive. Primul a fost reprezentat de forţa de muncă înalt calificată, care îi va fi asigurată în baza unui parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Cel de-al doilea motiv a fost reprezentat de structura geologică a zone Jucu, care este puţin expusă la cutremure. Iar cel de-al treilea motiv a fost reprezentat de particularităţile reţelei de electricitate din parcul industrial unde vor funcţiona şi fabricile Bosch şi DeLonghi. Parcul industrial Tetarom III din Jucu este legat deopotrivă la reţeaua de alimentare cu curent electric a oraşului Cluj-Napoca şi la cea a oraşului Turda, astfel că, în ipoteza în care o reţea ar fi afectată de o pană de curent, parcul industrial este alimentat de cealaltă reţea. Cătălin Păunescu a declarat că acest centru de stocare a datelor va oferi servicii de înaltă calificare pentru companii din toată lumea. El a menţionat că, printre clienţii săi, se vor afla şi companii de prestigiu din domeniul financiar-bancar. Centru de stocare a datelor din Jucu va funcţiona în oglindă cu centrul de date din Bucureşti. Practic, fiecare informaţie va fi salvată „în dublu exemplar”, în aşa fel încât să poată fi recuperată, în cazul unui dezastru care ar afecta unul dintre centre.

Consorţiu de 15 parteneri

Dacă reprezentantul Star Storage a anunţat deja valoarea investiţiei, partenerii săi încă nu au făcut acest lucru. Proiectul centrului de date este realizat de o grupare de 15 parteneri. Astfel, în final, valoarea investiţiei ar putea fi considerabil sporită. „Vor fi locuri de muncă de înaltă calificare. Cu siguranţă, oamenii nu vor primi câte 150 de euro, ca la Nokia”, a spus directorul Tetarom, Viorel Găvrea. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu, spune că „această investiţie reprezintă o şansă pentru judeţ, care începe să îşi confirme statutul de Silicon Valley al Europei de Est”.

Centrul de date din Jucu va fi format din servere de mare capacitate, care vor fi capabile să stocheze arhive şi baze de date de la mari companii din întreaga lume. Aceste mii de servere vor fi adăpostite într-un adevărat buncăr, amenajat în Parcul Tetarom III. Din cele 81 de hectare de teren disponibile în prezent în parcul industrial din Jucu, compania Star Storage va concesiona, cel mai probabil, un hectar. 

Centru de date în Tetarom I

Noul centru de date va fi al doilea găzduit de parcurile Tetarom. În parcul Tetarom I, din Cluj-Napoca, sunt în stadiu avansat lucrările pentru un alt astfel de centru. Este vorba de un alt buncăr, care găzduieşte serverele pe care sunt stocate informaţiile Băncii Transilvania. În acest proiect, în valoare de circa cinci milioane de euro, sunt parteneri şi alte companii de renume, cum ar fi HP. Experţii în piaţa IT se aşteaptă ca realizarea unor astfel de centre să accelereze investiţiile companiilor străine interesate de domeniul informatic, dar şi să crească fluxul de bani din economia locală. 

Cele mai citite

Tragedie în Mehedinți: un bărbat decedat și fiul său grav rănit într-un accident teribil

Un accident tragic a avut loc pe un drum din județul Mehedinți, unde un bărbat de 39 de ani și-a pierdut viața, iar fiul...

Tragedie în Mehedinți: un bărbat decedat și fiul său grav rănit într-un accident teribil

Un accident tragic a avut loc pe un drum din județul Mehedinți, unde un bărbat de 39 de ani și-a pierdut viața, iar fiul...

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă