Medierea este o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unor terte persoane specializate in calitate de mediator. Consumatorii pot recurge la mediere in mod voluntar, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente.
Medierea se aplica si conflictelor din domeniul protectiei consumatorilor in cazul in care consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unor produse sau servicii defectuoase, a nerespectarii clauzelor contractuale ori a garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si agentii economici ori a incalcarii altor drepturi prevazute de legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor. Principiile care guverneaza medierea sunt neutralitatea, impartialitatea si confidentialitatea.
Procesul de mediere se declanseaza numai dupa incheierea unui contract intre mediator, pe de o parte, si partile aflate in conflict, pe de alta parte, dupa prezentarea acestora din urma impreuna la mediator sau dupa acceptarea medierii de catre partea invitata. Partilor li se va putea solicita de catre mediator semnarea unui acord de confidentialitate. Mediatorul nu le poate impune partilor o solutie cu privire la conflictul supus medierii, iar cei aflati in conflict au dreptul sa fie asistati de avocat sau de alte persoane, in conditiile stabilite de comun acord. Mediatorul poate solicita, daca conflictul supus medierii prezinta aspecte dificile sau controversate de natura juridica ori din orice alt domeniu specializat, cu acordul partilor, punctul de vedere al unui specialist din domeniul respectiv. Sustinerile facute pe parcursul medierii de parti si de mediator nu pot fi folosite ca probe in cadrul unei proceduri judiciare sau arbitrare, cu exceptia cazului in care partile convin altfel ori legea prevede contrariul.
CONTRACT
» Finalizare
Medierea se poate finaliza fie prin incheierea unei intelegeri intre parti in urma solutionarii conflictului, fie prin constatarea de catre mediator a esuarii medierii sau prin denuntarea contractului de mediere de catre una dintre parti. In oricare dintre solutii mediatorul va intocmi un proces-verbal care se semneaza de catre parti, personal sau prin reprezentant, si de mediator. Partile trebuie sa aiba cate un exemplar original al procesului-verbal.
» Acord
Cand partile aflate in conflict au ajuns la o intelegere, se redacteaza un acord ce va cuprinde toate clauzele consimtite de acestea si care are valoarea unui inscris sub semnatura privata. Intelegerea poate fi supusa verificarii notarului public in vederea autentificarii ori, dupa caz, incuviintarii instantei.
JUDECATA SUSPENDATA
» Cauza civila
Pentru desfasurarea medierii, judecarea cauzelor civile va fi suspendata la cererea partilor, dar nu mai mult de trei luni de la data semnarii contractului de mediere.
» Hotarare
In cazul in care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare care sa consfinteasca invoiala lor.