3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialMedicii şi infirmierele se sacrifică pentru a opri extinderea Ebola

Medicii şi infirmierele se sacrifică pentru a opri extinderea Ebola

Epidemia de febră hemoragică Ebola din Africa de Vest “se extinde, iar situația se deteriorează mai rapid decât capacitatea noastră de a face față”, a avertizat Joanne Liu, directoarea organizației “Medici fără frontiere”. Personalul medical care supraveghează pacienţii prezintă cel mai mare risc de contaminare.

Depus într-un sicriu dezinfectat amplasat în remorca unui camion, alături de alte două cadavre aflate în saci, medicul Modupeh Cole este înmormântat fără flori sau coroane, departe de familie, relatează AFP, citată de Mediafax, care prezintă, într-un reportaj, sacrificiul medicilor şi infirmierilor în lupta cu Ebola.

Medicul, specialist renumit la spitalul Connaught din Freetown, capitala Sierra Leone, a murit în mai puţin de două săptămâni după expunerea la virusul Ebola.

El a examinat un pacient care, potrivit colegilor săi, era primul caz de Ebola în spitalul vechi de 102 ani din capitala Sierra Leone, fără să aibă în acel moment nicio idee în legătură cu pericolul la care se expune.

La puţin timp după consultaţie, medicul a început să acuze febră şi dureri puternice de cap. În absenţa unor instituţii medicale specializate în capitala Sierra Leone, el a fost transferat într-un centru de tratare a Ebola al organizaţiei internaţionale „Medici fără Frontiere” din Kailahun, în estul ţării, unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri de Ebola, dar a murit în câteva zile.

Samuel Patrick Massaquoi, directorul spitalului guvernamental din Kailahun şi fost student al medicului Cole, spune că elementul de surpriză nu i-a lăsat acestuia nicio şansă.

Spitalul Connaught primeşte „pacienţi cu tot felul de boli”, explică el. De la începutul epidemiei de Ebola, „adulţii în special îşi ascund simptomele, nu spun cu adevărat cum se simt”, adaugă medicul. „Unii vin în spitalele din ţară şi spun că au malarie sau febră tifoidă. Acest lucru i s-a întâmplat şi doctorului Cole”, a mai explicat medicul de la spitalul Connaught. Ultimele zile ale unei victime a virsului Ebola pot fi îngrozitoare, cu dureri musculare puternice, vărsături, diaree şi hemoragii abundente, mai spune medicul.

Funeraliile sunt asemenea sfârşitului nemilos: obiectele personale sunt arse, iar înmormântarea are loc de cele mai multe ori doar în prezenţa groparilor. „Familiile nu participă la înmormântarea victimelor Ebola, dar pot veni mai târziu, deoarece păstrăm lista persoanelor şi a locurilor de înmormântare”, spune directorul echipei din Ministerul Sănătăţii care s-a ocupat de înmormântarea medicului Modupeh Cole.

Persoanele aflate în contact cu victimele Ebola, respinse de familii

În plus, ridicarea cadavrelor de la centrul organizaţiei „Medici fără Frontiere” din Kailahun are loc în baza unor reguli stricte, fără ceremonii de comemorare sau de rămas bun, fiind doar o “operaţiune executată cu o precizie chirurgicală”.

Echipa “Medici fără Frontiere”, purtând un echipament de protecţie, a dezinfectat cu atenţie sacul mortuar şi căruciorul în care urma să fie pus cadavrul medicului, iar ulterior l-a depus într-un sicriu dezinfectat, amplasat într-un camion, care, de asemenea, a fost spălat cu o substanţă specială.

Medicul Modupeh Cole s-a alăturat astfel numeroşilor angajaţi din sectorul sănătăţii care au murit în lupta împotriva epidemiei de Ebola, iar unii cu o dăruire amintind de “lichidatorii” de la Cernobîl, care s-au sacrificat pentru a opri incendiul de la reactorul nuclear şi a limita astfel catastrofa.

Serviciile de sănătate din Sierra Leone au anunţat, la 14 august, când a fost înmormântat medicul Modupeh Cole, că 32 de infirmiere au murit în urma infectării cu virusul Ebola de la sfârşitul lunii mai, ceea ce înseamnă aproape 10% din persoanele decedate în ţară din cauza febrei hemoragice.

Infestarea cu “Ebola” este abia la început

“Nu am mai văzut niciodată așa ceva. Trebuie să elaborăm o nouă strategie, Ebola nu se mai limitează la câteva sate, ea se propagă într-un oraș cu 1,3 milioane de locuitori, Monrovia”, a explicat directoarea MSF, Joanne Liu, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.Ea a adăugat că există în prezent “un climat de teamă generală, ca pe timp de război”, în regiunea afectată de la frontierele statelor Guineea, Sierra Leone și Liberia.

“Teama nu este cel mai bun comportament”, a precizat Joanne Liu. “Avem o lipsă totală de infrastructuri”, a afirmat ea, apreciind că, “dacă nu se stabilizează situația în Liberia, nu se va stabiliza niciodată regiunea”. Epidemia de Ebola din Africa de Vest va dura cel puțin șase luni, a adăugat Liu.  

Cele mai citite

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...
Ultima oră
Pe aceeași temă